Cea mai simplă modalitate de a afla dacă ești sau nu ănsărcinată este să efectuezi un test de sarcină. Iată ce trebuie să știi despre testul de sarcină.
Testul de sarcină este un dispozitiv medical foarte ușor de folosit, care are o acuratețe destul de mare și care îți poate indica rezultatul corect chiar de la prima zi după întârzierea ciclului menstrual. Cu toate acestea, cei mai mulți specialiști recomandă să se aștepte cam o săptămână de la ziua de întârziere a menstruației, pentru că astfel testul va avea un grad mult mai mare de acuratețe.
Dacă ești însărcinată, corpul tău va începe să producă un anumit tip de hormon specific, denumit Gonadotropina Corionică Umană (HCG) (practic, acesta este secretat imediat dupa ce ovulul fecundat se atașeaza de stratul intern al uterului). Din acel moment, nivelul hormonului va începe să crească și anume detectarea acestuia în urină este principiul după care acționează testele de sarcină (sarcina poate fi depistată și grație unui test de sânge, unde tot nivelul HCG este verificat și mulți specialiști recomandă efectuarea acestui test, dacă este nevoie de o confirmare rapidă a sarcinii).
In farmacie vei gasi tot felul de de tipuri de teste de sarcină care pot fi efectuate acasă (test casetă, teste bandă, test tip stilou etc), însă majoritatea urmează aceleași etape.
Testul de sarcină este recomandat să fie făcut după întârzierea ciclului menstrual sau la aproximativ două săptămâni de la ultimul contact sexual neprotejat.
Testul nu trebuie făcut mai depreme pentru că valorile HCG pot fi scăzute, și astfel și rezultatul incorect.
Cum alegi?
Pentru început, alege ce tip de test crezi că ți se potrivește, informează-te despre brand, cere ajutorul farmacistului, verifică data de expirare de pe cutie.
Citește cu atenție instrucțiunile. Cei mai mulți specialiști recomandă ca acest test să fie făcut dimineața, la prima urină din acea zi, dar acest lucru nu este deloc o regulă.
Cum procedezi?
Recoltezi urină în recipientul din kit. Cu ajutorul pipetei prelevezi puțină urină și picuri câteva picături în fereastra testului. Aștepti rezultatul, conform timpului indicat pe prospect (de obicei este vorba despre 5-10 minute).
Cum interpretezi rezultatul?
In majoritatea cazurilor, o liniuță roz/ roșie în dreptul literei C arată că nu ești însărcinată. Pe de altă parte, doua linii roz/roșii, una în dreptul literei C (control) si una in dreptul literei T (testare) indică prezența unei sarcini. Daca nu apare nicio linie sau apare doar în dreptul literei T, atunci testul de sarcină este incorect și trebuie să mai faci un test.
Atenție, anumite boli (tumori ovariene, boli renale etc) sau anumite medicamentele (precum cele pentru tratarea infertilitatii care contin HCG) ar putea influenta rezultatul testului de sarcina: situația de test fals-pozitiv. Și în cazul unui avort sau unei sarcini ectopice poți avea rezultatul pozitiv.
Cel mai indicat ar fi să repeți testul după câteva zile și în funcție de rezultatul obținut să mergi la medicul ginecolog pentru analize de sânge și/sau confirmare (în cazul unei sarcini mult prea mici, confirmarea se poate face prin ecografie transvaginală).