De cele mai multe, ori bunastarea si sanatatea sunt in mainile tale si poti face multe pentru a te mentine sanatoasa. Testele regulate si executarea procedurilor pentru depistarea unei probleme isi au contributia lor la atingerea acestui scop. Daca nu intelegi unele dintre intrebarile, sfaturile sau raspunsurile medicului, nu te sfii sa intrebi pana te lamuresti. Atunci cand mergi pentru un consult de planificare familiala este bine sa mergi cu partenerul. Iata cum sa ai grija de sanatatea reproducerii.
De ce ai nevoie de controale?
Toti adultii ar trebui sa mearga la medic pentru un control anual al sanatatii. Cand femeile devin active sexual sau au implinit varsta de 18 ani trebuie sa mearga anual la un control ginecologic. Controalele de rutina previn boala si disconfortul, ajuta la descoperirea si diagnosticarea cancerului de san si de col uterin atunci cand sunt la inceput si pot fi tratate mai usor, contribuie la diagnosticarea bolilor care se transmit prin contact sexual, numite boli cu transmitere suxuala (BTS) si, mai ales, contribuie la prevenirea infertilitatii si fac sarcina si nasterea mai usoare.
Ar trebui sa mergi la medic o data pe an pentru un control de rutina chiar daca nu te simti bolnava. De asemenea, trebuie sa mergi la doctor atunci cand apare unul dintre urmatoarele semne de alarma: secretie vaginala modificata, dureri, arsuri, mancarimi sau rani vaginale, noduli la san, schimbari importante ale menstruatiei cum ar fi neregularitatea in timp sau sangerarea abundenta, durere neobisnuita si persistenta in partea de jos a abdomenului, durere cand urinezi sau ai contact sexual.
Pregatirea pentru vizita
Cel mai bun moment pentru vizita la medic este cat mai curand dupa menstruatie. Sanii si ovarele nu sunt sensibile la palpare si nu exista sange menstrual care sa modifice examenul Papanicolau sau alte analize facute pentru diagnosticarea unor infectii sau anomalii. Este recomandat sa nu introduci nimic in vagin cu 48 de ore inaintea controlului medical. Aceasta inseamna sa nu faci spalaturi vaginale si sa nu ai contact sexual. Fa un dus sau baie inainte de a merge la control.
Ceea ce ii spui tu medicului este foarte important pentru ca el sa isi dea seama ce se intampla cu sanatatea ta, daca mergi pentru o eventuala boala, sau cum te poate ajuta sa iei o decizie, daca mergi pentru o metoda de planificare familiala. Trebuie sa fii gata sa raspunzi la intrebari despre istoria ta medicala, ce medicamente iei sau ai luat pana de curand, fie ca ti-au fost prescrise, fie ca le-ai luat din proprie initiativa.
Istoria ta medicala ii va da medicului o multime de informatii despre sanatatea si obiceiurile tale. Asteapta-te sa fii intrebata despre probleme de sanatate trecute sau prezente cum ar fi bolile copilariei, operatii, boli cronnice si daca a fost nevoie sa te internezi in spital pentru tratament. De asemenea, nu uita sa mentionezi analizele pe care le-ai facut (electrocardiograme, radiografii, analize de sange) si da informatii corecte despre stilul tau de viata. I
ntrebarile despre sanatatea ta reproductiva se refera la cum este ciclul menstrual, numarul sarcinilor si al nasterilor, numarul si data avorturilor spontane sau al avorturilor provocate. De asemenea, va trebui sa stii exact ce forme de contraceptie ai folosit (pastile, sterilet, prezervativ etc) si daca ai avut vreo boala cu transmitere sexuala. Ulterior, medicul va face un examen ginecologic. Acesta include: examinarea tiroidei pentru anomalii, examinarea sanilor pentru noduli sau alte aspecte neobisnuite, verificarea zonei vaginale pentru a descoperi rani, excrescente sau semne de infectie. Doctorul va face un tuseu vaginal, adica va examina uterul si ovarele si va introduce un deget in rect pentru a verifica zona din spatele uterului. O serie de teste iti pot fi ulterior recomandate pentru a verifica starea ta de sanatate a reproducerii.
Ce este un tuseu vaginal?
In timpul unui tuseu vaginal medicul verifica organele genitale externe si organele genitale interne ale femeii. Vei fi asezata pe o masa ginecologica, pe spate, cu genunchii indoiti si picioarele departate. Medicul va introduce in vagin unul sau doua degete pana atinge colul uterin. Cu cealalta mana medicul va apasa usor abdomenul. In acest fel el simte daca exista noduli sau excrescente anormale pe uter sau ovar.
Testul de frotiu
Acesta este un test de rutina pentru toate femeile adulte, test care trebuie efectuat o data pe an, incepand de la primul raport sexual sau de la varsta de 18 ani. El depisteaza infectiile vaginale. Frotiul histologic depisteaza celulele cervicale anormale si poate indica schimbarile de precancer sau de cancer cervical. Nu exista nici un risc in cazul efectuarii acestei proceduri, numai un mic disconfort in momentul cand se colecteaza frotiul.
Colposcopia
Acest test are ca scop evaluarea starii cervixului si a vaginului. Medicul poate prescrie colposcopia in cazul in care rezultatele frotiului au fost anormale. Testul se efectueaza in cabinetul medicului ginecolog, special inzestrat pentru aceasta. Nu este dureros, eventual poate fi inconfortabil.
Laparoscopia
Aceasta procedura da posibilitatea medicului de a examina cavitatea abdominala si suprafata din jurul bazinului pelvian, pentru a stabili cauza durerilor cronice, pentru a depista endometrita, chistul ovarian, tumorile pelviene, fara a recurge la chirurgia generala. Laparoscopia poate inlatura sarcina extrauterina, poate elimina lichidul dintr-un chist. Exista un mic risc de infectie, sangerare si un disconfort timp de o zi sau doua din cauza gazului special folosit in timpul acestei proceduri.
Biopsia colului
Biopsia colului cervical este de obicei executata in cazul in care colposcopia a depistat celule precancer sau de cancer in cervix. Acest test se foloseste de asemenea pentru a inlatura celulele precancer si de a elimina necesitatea unui tratament ulterior.
Pentru ca vizita la medic sa fie folositoare trebuie sa fii cat mai explicita. Medicul trebuie sa stie de ce ai venit (controlul anual, esti bolnava, medicamentele iti fac rau) si ce doresti sa obtii (informatii, ajutor pentru schimbarea stilului de viata, alegerea unei metode contraceptive).
Este indicat sa pui intrebari si sa-i spui doctorului cand nu intelegi ceva. Foarte important este sa-i urmezi instructiunile. Spune-i daca nu ai inteles sau daca nu poti urma prescriptiile din anumite motive si mai ales daca nu ai urmat instructiunile date la vizitele anterioare. Este in avantajul tau sa raspunzi cinstit si complet la intrebarile medicului legate de problemele de sanatate pe care le-ai avut, despre ce simti si despre obiceiurile tale sexuale. Doctorul are nevoie de aceste informatii pentru ca sa iti poata da cel mai bun sfat si sa iti poata trata corect problemele de sanatate.