Cele mai multe femei isi doresc sa fie slabe. Tinem diete, sarim peste mese si facem exercitii fizice, intr-un efort disperat de a fi cat mai slabe, mai ales inainte de a concepe un copil, cu gandul la surplusul de kilograme pe care il vom capata in cele noua luni de sarcina. Dar oare merita efortul? Stiai că dietele extreme sau slabitul brusc dauneaza fertilitatii?
Da, adevarul este ca straduinta de a te pastra cat mai slaba iti poate afecta in mod permanent starea de sanatate sau chiar iti poate pune in pericol viata. Inainte de a te apuca de o dieta pentru a scapa de kilogramele in plus, ar fi bine sa cunosti la ce riscuri te expui daca apelezi la masuri extreme.
FRUMUSETEA DISPARE ODATA CU KILOGRAMELE IN MINUS
Nu trebuie sa fii un geniu ca sa stii ca o dieta ce presupune limitarea caloriilor iti va priva organismul de nutrienti care ii sunt vitali. Carbohidratii, grasimile si proteinele sunt caramizile cu ajutorul carora se construiesc tesuturile, iar cand nutrientii sunt insuficienti, organismul pastreaza rezerve pentru organele vitale, precum creierul sau inima, atrag atentia specialistii. O consecinta a acestui fenomen ar putea fi aceea ca tesuturi precum pielea, parul sau unghiile sunt primele care au de suferit, facandu-te sa arati mult mai putin fermecatoare decat ti-ai dori.
Persoanele subponderale prezinta adesea pete pe piele sau tenul devine uscat din cauza ca lipsa nutrientilor impiedica refacerea tesuturilor. Pielea este predispusa in aceste conditii riscului de a avea prematur riduri. In plus, o scadere rapida in greutate favorizeaza aparitia vergeturilor ca rezultat al faptului ca pielea isi pierde elasticitatea. Pentru a fi sanatoasa si supla, pielea are nevoie de vitamnele A, C, E si de acizi grasi esentiali. Dar nu iti asuma riscul de a-ti furniza de una singura cantitatile adecvate de vitamine prin intermediul suplimentelor alimentare. Specialistii spun ca, in cazul in care organismul este subnutrit, nu va avea capacitatea de a absorbi nutrienti din suplimentele alimentare. O alta problema este aceea ca parul va deveni uscat, subtire si exista chiar riscul de a cadea in cantitati foarte mari. Dar problemele legate de par nu se termina aici. In vreme ce podoaba capilara are de suferit, din cauza faptului ca temperatura corpului scade atunci cand esti subnutrita, corpul compenseaza aceasta lipsa printr-un surplus de par pe piept si pe spa te. Si ca si cum nu ar fi suficiente probleme, lipsa de calciu poate conduce la probleme de dentitie, existand riscul ca dintii tai sa se carieze foarte repede.
Si dispozitia se modifica
Tinand o dieta foarte stricta, vei descoperi apoi ca, daca iti va fi foame in permanenta, nu vei mai putea fi in forma tot timpul. Medicii atrag atentia ca, prin scaderea nivelului de zahar in sange, exista riscul sa apara stari de confuzie, incapacitatea de a te concentra si un nivel scazut de energie. Medicii avertizeaza ca, pe termen lung, lipsa nutrientilor poate constitui o cauza a depresiei, aceasta deoarece organismul nu mai este capabil sa elibereze neurotransmita tori, adica substante chimice ce se gasesc in sistemul nervos (creier), precum serotonina, care tin la distanta starile sufletesti ce te pot face sa fii morocanoasa.
FERTILITATEA, IN PERICOL!
Pentru ca organismul tau este dat practic peste cap de toate aceste privatiuni, este normal sa nu mai reactioneze la parametri normali si, in consecinta, sa apara tot felul de probleme. Cum era de asteptat, pe langa modificari ale aspectului fizic si ale echilibrului emotional, apar o serie de disfunctionalitati care te pot marca pe viata. Poate una dintre cele mai dure consecinte ale dietelor extreme este aceea ca iti pui in pericol capacitatea de a avea urmasi. Lipsurile alimentare iti dezechilibreaza organismul intr-atat incat poti avea mari probleme de conceptie, mergand chiar pana la infertilitate. Specialistii au ajuns astfel la concluzia ca subponderabilitatea afecteaza reproducerea la orice varsta. Medicii explica faptul ca, pe fondul stresului produs de diete extreme sau exercitii intense, organismul suprima productia de hormoni ai fertilitatii. Aceasta nu bulverseaza doar activitatea sexuala, ci stopeaza ovulatia, astfel incat nu mai poti ramane insarcinata. Primul semnal este dat de menstruatiile neregulate si, mai apoi, exista posibilitatea sa nu mai ai menstruatie deloc. Este metoda prin care organismul se protejeaza pe sine de stresul graviditatii in vremuri de foamete. Multe femei isi recastiga fertilitatea in momentul in care incep sa se alimenteze corespunzator, adica sanatos, dar exista si o minoritate care nu mai reuseste sa rezolve aceasta problema. Din pacate, problemele nu se opresc doar la nivel de conceptie. Subnutritia in timpul sarcinii poate duce la pierderea acesteia, nastere prematura si chiar grave probleme de sanatate in cazul copilului. Practic, cruciale sunt primele 12 saptamani de sarcina, cand se formeaza organele copilului.
SFAT SUPERBEBE
Lipsurile nutritionale provocate de dietele extreme pot provoca numeroase pagube organismului tau, iar cele mai multe dintre acestea se pot transmite si copilului pe care intentionezi sa il aduci pe lume.