De cand lumea, se spune ca menirea femeii pe lume este aceea de a procrea. Insa nu este suficient, daca nu ne asiguram ca sarcina este una sanatosa. Un copil trebuie sa se nasca din dragostea a doi parinti, trebuie ingrijit cu multa afectiune si atentie, chiar daca nu este mai mare decat un bob de fasole in uterul mamei. Pana acum am umplut mii de pagini cu sfaturi si recomandari de urmat in perioada preconceptiei deoarece, asa cum bine stim, aceasta etapa joaca un rol foarte important in dezvoltarea viitoare a fatului. Numai daca parintii sunt responsabili si au grija de sanatatea lor, va aparea pe lume un copil frumos si sanatos. Desi cauzele a mai bine de 60% dintre defectele din nastere sunt necunoscute, exista o multime de lucruri pe care tu, ca viitoare mama, le poti face pentru binele si sanatatea bebelusului tau.
O educatie corespunzatoare si o constientizare a pericolelor la care iti expui viitorul bebelus in sarcina reprezinta principalele chei catre prevenirea si reducerea incidentei aparitiei defectelor din nastere. Mai apoi, daca vei actiona in consecinta, poti spune ca ai facut tot posibilul pentru a aduce pe lume un copil sanatos. Poti urma nenumarate tips-uri pentru a spori probabilitatea unei sarcini sanatoase si aceea a aducerii pe lume a unui copil fara defecte din nastere. Unele dintre ele te vor pune in fata multor provocari, deoarece vor presupune renuntarea la anumite tabieturi si vicii.
Dar, ca sa intelegi mai bine despre ce e vorba, iata ce poti face inca din timpul perioadei de preconceptie, dar si imediat dupa instalarea sarcinii, pentru a te asigura ca vei aduce pe lume un copil sanatos:
1.Primul si cel mai important lucru pe care il poti face este sa te asiguri ca iti vei mentine o buna sanatate preconcept ionala prin adoptarea unei diete echilibrate si care sa-ti asigure necesarul de fibre, proteine, minerale si vitamine pentru organism.
2.Daca esti activa sexual, iar medicul ti-a spus ca ai mari sanse de a ramane insarcinata, atunci asigura-te ca organismul tau primeste zilnic un preparat multivitaminic (prescris de specialist) care contine dozajul recomandat de 400 de miligrame de acid folic si alte vitamine esentiale ale complexului B. Asigurarea necesarului de acid folic poate preveni defectele de tub neural.
3.Renunta la anumite vicii care ar putea creste incident a aparitiei defectelor din nastere, precum consumul de alcool, fumatul, consumul de droguri sau de cafea. Este absolut necesar sa renunti la fumat, deoarece acest viciu poate duce la nasterea unui copil cu sindromul Down sau malformatii ale inimii ori membrelor. Acelasi lucru este valabil si in cazul consumului de alcool, droguri sau expunerea la anumite chimicale periculoase pentru sanatate
4.Daca suferi de vreuna dintre afectiunile urmatoare, precum obezitate, diabet sau epilepsie, atunci este mai mult decat esential sa ceri consultul si sfatul medicului specialist inainte de a-ti face planuri de a ramane insarcinata. Nu te speria, deoarece chiar si aceste afectiuni iti vor permite sa devii mama. Medicul iti va sugera cateva masuri de precaut ie si iti va prescrie anumite medicamente (sigure de administrat pe timpul graviditatii) care iti vor trata sau tine sub control boala pe timpul sarcinii.
5.Asa cum bine stim, orice femeie trebuie sa-si faca anual un examen medical pentru evaluarea starii generale de sanatate, precum si un examen ginecologic care sa contina si testul Papanicolau. Daca nu esti una dintre acestea, macar inainte de a ramane insarcinata fa-ti aceste examene medicale pentru a sta linistita in privinta mediului in care urmeaza sa creasca si sa se dezvolte fatul. Chiar daca nu te doare nimic, retine faptul ca oricand poti descoperi o afectiune usoara, care, tratata la timp, nu va ridica niciun fel de complicatii.
6.De asemenea, in perioada de preconceptie si chiar si in timpul sarcinii, fa-ti programare la un specialist genetician si la ecograf, mai ales daca ai peste 35 de ani, iar in familia ta au existat cazuri de defecte din nastere.
7.Stai la distanta de orice agenti infectiosi care pot cauza numeroase probleme in sarcina. Evita contactul cu anumiti germeni si paraziti daunatori si urmeaza o igiena stricta. De exemplu, toxoplasma se regaseste foarte usor in carnea cruda sau in fecalele de pisica. Acest parazit poate provoca daune severe creierului bebelusului si, de aceea, specialistii recomanda mare atentie in cazul mamicilor care au pisici. Nu este necesar sa renunti la pisica, insa incearca pe cat posibil sa eviti contactul cu ea pe timpul sarcinii, sa nu dormi in aceeasi camera cu pisica si sa nu fii tu cea care ii curata si ii schimba cutiuta cu nisip. De asemenea, avand in vedere ca acest parazit se gaseste si in carnea cruda, asigura-te ca orice preparat din carne pe care il consumi este bine fiert sau prajit.
8.Inainte de a lua orice supliment alimentar, cere sfatul medicului. Acest lucru este valabil si in cazul medicamentelor.
9.Evita expunerea la orice ar putea fi toxic pentru tine si pentru copilul tau, precum fumul, chimicalele din gospoda rie, vopselurile, diluantul sau pesticidele.
10.Cere sfatul medicului si fa-ti toate vaccinurile care vor tine la distanta aparit ia unor afectiuni precum varicela, inainte de a-ti planifica sarcina.
Sfat Superbebe
Cele mai multe defecte apar pe perioada primelor 3 luni de sarcina. Un astfel de defect afecteaza infatisarea corpului si modul cum acesta lucreaza. Poate fi remarcat inainte de nastere, la nastere sau in orice moment dupa nastere. Cele mai multe pot fi observate din primul an de viata. Sunt unele defecte fizice care se observa imediat si unele care pot fi gasite doar daca se folosesc teste speciale (teste cu raze X), ca de exemplu defecte ale inimii sau ale auzului.