O platforma de Arta Educationala va prezenta spectacole de teatru date de o trupa de adolescente si adolescenti, cu care Centrul Replika a colaborat inca de la infiintare. Asociatia Culturala Replika va invita in perioada martie-iunie, in fiecare seara de luni si de marti, la spectacole de teatru si filme care exploreaza teme si subiecte educationale de maxim interes: cyberbulling-ul, educatia sexuala, migratia economica, maturizarea tinerilor, socializarea de gen, pozitionarea religioasa, multiplele cauze ale disfunctionalitatilor din educatie, raportari intersectionale la conditia femeii.
Vezi si Kids Club- ateliere creative pentru copii, la Plaza Romania
Platforma de Arta Educationala abordeaza problematici sociale intens dezbatute, intr-un format cultural care propune conectarea teatrului cu literatura si cinematografia.
In fiecare zi de luni, la Centrul Replika se vor juca spectacole de teatru si vor fi prezentate carti, iar in zilele de marti veti putea viziona scurtmetraje legate tematic de abordarile propuse in ziua precedenta.
Platforma debuteaza pe 11 martie cu spectacolul Interior 0 (la baza caruia se afla romanul Interior zero al Laviniei Braniste), creat de Gabi Albu, Alex Bala, Lavinia Braniste, Paul Dunca, Nicoleta Lefter, Mihaela Michailov si Katia Pascariu. Spectacolul surprinde precaritatea si vulnerabilitatile unei generatii care supravietuieste la limita, in asteptarea unui viitorplin de incertitudini, o generatie rupta intre nevoia de stabilitate emotionala si job-uri sufocante, intre cautarea fericirii in cuplu, maternitate si ratare. Scurtmetrajele cu care incepe Platforma, pe 12 martie – din Franta, Belgia, Brazilia si Norvegia -, sunt premiate la festivaluri internationale importante si au in centru tema singuratatii, fricii de moarte, pierderii zonei de confort.
In luna mai va fi spectacol de dans Boys Who Play with Dolls – al companiei ALT@RT din Cehia, care deconstruieste performativ stereotipii de gen si clisee care ne sunt pervers inoculate.
Printre cartile care vor fi prezentate, mentionam De ce sa fii fericita cand poti fi normala de Jeanette Winterson, Cirese amare de Liliana Nechita, Feminist(a). Feministi de Chimamanda Ngozi Adichie, Manual pentru femeile de serviciu de Lucia Berlin.
Dintre filmele selectate, care vor fi vizionate in fiecare marti, amintim Eden, creat de Ana Pio, bazat pe fapte reale din seminarii catolice din Portugalia anilor 70, Numele pe care il porti de Hervé Demers, o reflectie asupra violentei in scoala si relatiilor de familie problematice, Fauve de Jérémy Comte, o creatie cinematografica multipremiata, despre povestea tulburatoare a unor adolescenti.
Platforma de Arta Educationala face parte din proiectul multianual Personal/Colectiv. Proiect de arta educationala, care se va desfasura la Centrul Replika in 2019 si 2020, este un proiect initiat de Asociatia Culturala Replika si co finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Citeste si Superfemei. Supermame. Povesti de viata