Caldura soarelui, mirosul sarat al marii si senzatia pe care o simti atunci cand iti bagi picioarele in nisip se numara printre cele mai mari placeri ale verii.
Inainte de a merge insa la plaja, trebuie sa te asiguri ca stii exact ce trebuie sa faci pentru siguranta ta si a familiei tale:
Fii atent la semnificatia steagurilor de atentionare
Pe unele plaje, exista stegulete de atentionare cu semnificatii diferite. Daca nu iti este foarte clar ce inseamna fiecare, ia legatura cu un salvamar si asigura-te ca ai temele facute. In general, steguletele rosii indica curenti puternici. Pe unele plaje, insa, acestea pot insemna „plaja inchisa”. Steguletele galbene semnifica curenti moderati – puternici, insa nu deosebit de periculosi, ceea ce inseamna ca trebuie totusi sa fii vigilent si sa stai intr-un loc in care salvamarii te pot supraveghea. Steguletele verzi, pe de alta parte, indica faptul ca apa marii sau a oceanului este calma. Daca mergi pe o plaja pe care viata marina (prezenta rechinilor sau a meduzelor) te poate pune in pericol, vei fi atentionat prin intermediul steguletelor de culoare mov sau albastru. Trebuie sa fii, asadar, foarte atent. Nu toate plajele sunt sigure pentru inot sau balacit pentru tine si familia ta, asa ca este important sa cunosti regulile dinainte sa ajungi acolo.
Stii sa inoti?
Lectiile de inot pot face diferenta intre viata si moarte. In cazul copiilor cu varste cuprinse intre unu si patru ani care stiu sa inoate, riscul de inec scade cu pana la 88%. Inotul in apele oceanice sau in apele marii este diferit de cel dintr-o piscina sau dintr-un lac, curentii fiind extrem de periculosi. In cazul in care membrii familiei tale nu sunt cei mai buni inotatori, asigura-te ca poarta veste de salvare, mai ales atunci cand iesiti cu barca in larg. Este important, de asemenea, sa inoti intotdeauna alaturi de un prieten care stie sa inoate bine si care te poate ajuta in cazul in care curentii te trag in larg.
Inoata in raza vizuala a salvamarilor
Rolul salvamarilor este unul important – ei pot observa lucruri pe plaja sau in apa pe care alte persoane nu le observa la fel de usor. Tine cont de pozitia lor pe plaja inainte de a intra in apa si nu te indeparta foarte tare de locul in care se afla.
Invata sa identifici inotatorii care au nevoie de ajutor
Potrivit publicatiei americane greatist.com, moartea prin inec se afla pe primul loc in topul cauzelor mortilor accidentale. Desi cu totii ne imaginam ca o persoana aflata in pericol de inec ar da violent din maini si ar face foarte mult zgomot(pentru ca asa vedem in multe filme, nu-i asa?) inecul se intampla, de fapt, in liniste. Este cazul sa te alarmezi daca vezi persoane carora li se observa doar varful capului din apa, care isi tin capul pe spate cu gura deschisa, care isi tin ochii inchisi si pare ca nu se pot concentra sau care incearca sa inoate, dar nu fac progrese.
Fii constient de puterea valurilor
Valurile pot fi mult mai puternice decat crezi. Un studiu recent a scos la iveala faptul ca valurile puternice pot cauza entorse, rupturi ale claviculei, umeri dislocati, dar si rani mai serioase, inclusiv traume interne sau rani la nivelul coloanei.
Ai grija de pielea ta
Arsurile solare suferite in copilarie sau adolescenta pot dubla sansele unei persoane de a dezvolta una din formele cancerului de piele mai tarziu in viata. Foloseste crema cu factor de protectie ridicat sau stai la umbra – foloseste umbrele, palarii, ochelari de soare sau corturi.
Fereste-te de insolatie
Expunerea prelungita la soare si deshidratarea pot avea consecinte extrem de neplacute, cum ar fi insolatia. Instalarea starilor de ameteala, de slabiciune si de greata, a confuziei, a agnoasei si a durerilor de cap iti pot strica vacanta cat ai zice „vara”. Daca te-ai procopsit cu aceste simptome neplacute, evita soarele, adaposteste-te la umbra, bea multa apa, renunta la hainele inutile si fa un dus rece. Daca simptomele se agraveaza – apar starea de confuzie, umflaturile, arsurile dureroase, cauta asistenta medicala.