Reteta zilei: risotto cu parmezan

Risotto! Am putea sa ii spunem in romana, orez, dar nu ar fi acelasi lucru, nu-i asa? Nu doar ca risotto suna a vacanta in Italia, a noapte de vara instelata si a cantonete, dar chiar nu este un doar simplu orez. Astazi va provoc la risotto cu parmezan.

Citeste si Reteta zilei: ciuperci la tigaie cu usturoi

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • Aproximativ 50-60 g de unt – nu uitati, de cea mai buna calitate pe care v-o permiteti;
  • O ceapa medie;
  • Aproximativ 300 grame sau o cana si jumatate de orez. Italienii v-ar spune ca se folseste Arborio sau Carnaroli. Eu va zic sa cautati un orez italian special pentru risotto sau un orez cu bobul rotund, tipul de care folosim la orez cu lapte sau pentru sarmale. Ati prins ideea, asa-i?
  • 125 ml – cam un pahar de vin alb – de cea mai buna calitate pe care v-o permiteti!
  • 1 litru de supa clara de pui sau de legume; asta e reteta clasica. Daca nu aveti supa respectiva o puteti face din stock, adica din supa concentrata daca o aveti la congelator. Eu o am. Va spun cu alta ocazie reteta de stock. Daca nu aveti supa sub nici o forma, nu va impiedicati de asta, puteti folosi apa in care puneti cam 4 linguri dintr-un mix de legume uscate. Sa fie natural, desigur.
  • 100 grame de parmezan proaspat ras;
  • Piper;
  • Patrunjel.

Mod de preparare:

Tipul de orez este unul dintre “secretele” risotto-ului. Sa vedem acum care este celalalt secret din modul de preparare. Inceputul se face cu supa care se pune la incalzit. Se gateste cu ea clocotita. Chiar daca folositi apa, regula ramane, se foloseste clocotita.

Intr-o cratita incapatoare, se incinge cam 2/3 din unt, la un foc mediu. Se pune ceapa tocata marunt si se caleste cateva minute. Cand s-a inmuiat ceapa, se adauga orezul si se caleste, amestecand mereu, pana devine un pic translucid si amestecat bine cu untul. Acesta e momentul in care se pune vinul. Acesta fierbe si se evapora rapid.

Vezi si Reteta zilei: doua supe dintr-un pui

Acum iata celalalt “secret” al risotto-ului: din supa clocotita, se ia cam cate o cana din ea si se pune peste orez, amestecand neincetat pana supa este abosorbita. Se continua asa, adaugand supa clocotita, cam 200 ml, amestecand mereu. Nu puneti toata supa deodata, nu lasati orezul fara zeama, si amestecati incontinuu. Dureaza cam 20-30 min. Doar asa se obtine consistenta aceea cremoasa a risotto-ului, cu bobul de orez cu o textura moale dar ferma.

Abia acum, la final, dupa ce se ia de pe foc, se amesteca restul de unt si  ¾ din parmezanul proaspat ras. Se acopera cratita cu un capac pentru nu mai mult de 1-2 minute.

Mancati-l imediat, cu restul de parmezan, cateva fire de patrunjel marunt tocat si piper proaspat macinat, deasupra. Merge bine cu un pui la cuptor sau cu un cotlet de berbecut la gratar si poate cu o salata verde cu lamaie. Neaparat cu un vin alb sec. Cel mai bun pe care vi-l puteti permite!

Incearca si Reteta zilei: Pulpa de porc la cuptor cu sos de cidru

Autor: Consuela Binder

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here