Sunt numeroase tipuri de zacusca, cum ar fi cea de vinete, de ciuperci, taraneasca (de fasole), chiar si de peste, o reteta ce apartine lipovenilor. Zacusca de vinete este una dintre cele mai gustoase tipuri de zacusca, gasindu-se inclusiv in supermarket-uri, oferite de diverse brad-uri, la preturi variate. Dar parca zacusca facuta in casa e mai buna, nu-i asa? Iata de ce ai nevoie.
Ingrediente:
- 10 vinete mari
- 15 gogosari
- 15 ardei grasi rosii
- 4 kg rosii
- 1,5 kg de ceapa
- 500 ml ulei
- sare
- piper alb
Mod de preparare:
Coaceti pe jar vinetele, ardeii si gogosarii. Curatati vinetele si lasati-le la scurs. Presarati ardeii si gogosarii cu sare fina, puneti-i intr-o punga, iar dupa 15 minute curatati-i de pielite. Tocati vinetele marunt, taiati in feliute ardeii si gogosarii si puneti-i peste vinete.
Citeste si Reteta zilei: Tocanita de galbiori, potrivita pentru post
Curatati ceapa, taiati-o pestisori si caliti-o intr-un vas mai mare, in ulei. Cand incepe sa se ingalbeneasca, adaugati vinetele, ardeii si gogosarii. Opariti rosiile timp de un minut, apoi curatati-le de coaja si taiati-le in cubulete.
Puneti pasta obtinuta in vasul cu celelalte ingrediente. Adaugati sare si piper dupa gust si lasati sa fiarba la foc potrivit pana cand scade bulionul si uleiul se ridica la suprafata. Amestecati mereu, sa nu se prinda de vas.
Puneti zacusca in borcane sterilizate, lasand o margine libera de doi, trei centimetri. Inchideti borcanele cu capace si sterilizati-le 40 de minute in prima zi si inca 20 de minute ziua urmatoare, la bain-marie. Dupa fiecare sterilizare, borcanele se acopera cu o patura groasa si se lasa in apa de sterilizare pana a doua zi.
Stiati ca… exista si reteta de zacusca cu peste?
Zacusca cu peste apartine lipovenilor, fiind cunoscuti pentru consumul lor preponderent de preparate din peste. Lipovenii sunt un grup etnic de origine ruseasca care locuieste pe meleagurile judetului Tulcea, Moldova, Bucovina, Braila, Constanta, Ialomita si in regiunea Odesa (Ucraina).
Citeste si Reteta zilei: Muschi de vitel cu ciuperci
Asadar, pentru a prepara reteta lipovenilor va fi nevoie de doua kg de peste, cum ar fi somnul ori salaul; 200 ml ulei; doi morcovi; doua radacini de patrunjel; jumatate de kg de rosii; un kg ardei rosu; trei sau patru cepe; un pahar de vin; doua, trei foi de dafin; piper boabe si sare, scrie evz.ro.
Pestele se curata, se spala si se sareaza. Se taie felii si se prajeste in uleiul incins. Ardeii se coc pe plita, se curata de pielite si se taie marunt. Ceapa, morcovii si patrunjelul se taie marunt si se calesc in uleiul incins. Rosiile se fierb, se paseaza si se amesteca cu zarzavaturile calite.
Se potriveste de sare si piper si se da in doua, trei clocote. La final se adauga pestele prajit, curatat de oase si maruntit, apoi toata compozitia se lasa la fiert cateva minute. Vasul se va pune in cuptorul incins si se va lasa sa mai fiarba inca 10-15 minute. Se va pune in borcane sterile, bine inchise, care se vor mai fierbe in baie de aburi timp de o ora.
Citeste si Reteta zilei: Supa de curcan cu radacinoase