Telina este, de obicei, considerata un fel de suport pentru mancaruri. Este importanta, mereu la figuratie, dar niciodata vedeta. Nu prea poti face supe, ciorbe, mirepoix fara telina, probabil ca nu lipseste din camara nici unei gospodarii din Romania sau de pretutindeni, dar cu toate astea nu e valorificata la intreaga ei valoare. Astazi ii vom face dreptate telinei si o vom pune in rolul principal: supa-crema de telina radacina.
Vezi si Reteta zilei: focaccia pufoasa cu ierburi aromate
Ingrediente:
- 800 g de radacina de telina;
- 800 ml lapte integral;
- 400 ml supa de pui legume sau apa si concentrate de legume, neaparat naturale
- Sare;
- 200 ml smantana fermenata;
- Nuccsoara proaspat rasa;
- Piper proaspat rasnit.
Mai aveti nevoie de ragaz, adica timp si rabdare.
Mod de preparare:
Telina se curata, se spala si se taie cubulete, se pune la fiert in lapte. Dupa ce laptele da in clocot (va amintiti, laptele cand fierbe se umfla, daca am ratat momentul stergem aragazul si mergem mai departe, daca am fost pe faza, ne felicitam in gand si mergem mai departe) se da focul foarte mic si se lasa sa fiarba telina in lapte cel putin doua ore pana scade laptele aproape sub nivelul telinei. Fierberea asta indelungata la foc mic caramelizeaza laptele si transforma telina in ceva divin.
Citeste si Reteta zilei: doua supe dintr-un pui
Cand s-a ajuns aici, se lasa la racit putin si intre timp se incalzeste bine supa de legume. Daca nu aveti supa de legume, folositi concentratul de legume si apa, ii dati un clocot si gata supa de legume, o strecurati daca e nevoie.
Telina se mixeaza bine pana se face un piure fin. Se adauga supa de legume fierbinte, se sareaza, se adauga un praf de nucsoara si smantana. La servire se pune si cate un praf de piper prospat rasnit. In cele cateva ore in care fierbe telina, poate aveti chef sa taiati niste paine cubulete, sa o tavaliti prin ulei de masline si sa o dati putin la cuptor. Crutoanele astfel obtinute vor acompania grozav supa de telina.
Nici eu nu am crezut ca va iesi ceva atat de bun din banala telina. Prima data am facut supa din curiozitate si m-am indragostit de ea!
Citeste si Reteta zilei: Potage Parmentier sau supa de cartofi cu praz
Autor: Consuela Binder