Reteta zilei: salata orientala

Salata orientala, salata de iarna, salata de cartofi, cum vreti voi sa-i spuneti, este o mancare potrivita si usor de facut. Are la baza cartofi fierti, la care se adauga diverse legume proaspete sau murate, oua, peste, carne, ce se gaseste prin camara sau dupa inspiratie.

De unde vine denumirea de orientala, chiar sunt curioasa sa aflu. In fiecare familie exista un fel in care face mama salata orientala, un altfel in care o face bunica, si asa mai departe, cate ramuri are familia extinsa cam tot atatea retete ale acestei mancari exista.

Vezi si Reteta zilei: un alt fel de cartofi prajiti pentru copii

Ingrediente:

  • un cartof mic mediu pentru fiecare portie;
  • un ou la doua portii;
  • o andiva la doua portii;
  • o ceapa medie uscata la doua portii;
  • cate un fir de ceapa verde la o portie;
  • ardei gras sau kapia, unul la fiecare 3-4 portii;
  • doua-trei ridichi de luna per portie;
  • muraturi de care va plac- cam 30-50 g pentru fiecare portie, in saramarura sau otet, dupa preferinte
  • masline verzi si negre, 20-30 g la portie;
  • ulei de masline extravirgin, o lingura per portie
  • piper proaspat rasnit;
  • 20-30 g de batog dintr-un peste care va place, pentru fiecare portie, optional sau 20-30 g de parmezan ras sau alta branza tare, pentru fiecare portie.
  • Zeama de lamaie.

Mod de preparare:

Cartofii, ideal sa fie de dmensiuni aproximativ egale, in coaja, se spala foarte bine si se fierb. Ouale si ele foarte bine spalate, eu le spal de indata ce le aduc acasa, inainte de a le pune in frigider (da, stiu ca nu e nevoie sa fie pastrate in frigider dar nu am alt loc mai potrivit). Ouale se pun la fiert si se fierb sa fie tari.

Dupa ce s-au fiert cartofii, se scot din apa, se lasa la racit, se curata de coaja si se taie felii groase. Ouale, fierte tari dupa cum spuneam, se scot din apa in care au fiert, se pun in apa rece. Dupa ce s-au racit putin se curata de coaja si se taie in jumatati. Galbenusul se scoate separat iar albusurile se taie si ele, in felii groase.

Intr-un castron incapator, galbenusurile se freaca cu uleiul pentru o maioneza incipienta, apoi se pun deasupra, cartofii si albusurile de la ou bine racite.

Andivele, ardeiul, ceapa de ambele feluri si ridichile de luna, curatate si spalate se taie rondele sau solzisori si se pun in castronul cel incapator.

Muraturile bine scurse se taie bucati mici si se amesteca si ele cu celelalte ingrediente.

Maslinelelor ar fi bine sa le scoateti samburii. Dar merg si asa, cu samburi. Se scurg si ele foarte bine si merg sa completeze salata. Zeama de lamaie se pune doar daca muraturile nu acresc destul salata.

Dupa gust, puteti adauga pestele sau parmezanul, avand grija sa nu faceti totul prea sarat. Combinatia de muraturi, masline, peste sau branza trebuie echilibrata cu arta ca sa nu iasa salata potroaca.

La final o boare de piper proaspat rasnit.

Poate fi aperitiv la o masa mai complexa, garnitura la un fel de carne sau peste, ori pur si simplu un fel unic pentru o masa!

Citeste si Reteta zilei: cea mai buna turta dulce!

Autor: Consuela Binder

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here