Una dintre cele mai sanatoase, hranitoare, gustoase si usor de preparat salate este cea din telina, morcov si mar. Afla aici ce sa mananci, astfel incat sa ai o sanatate de fier!
Citeste si: Reteta zilei: supa crema de telina
Ingrediente:
- 3-4 morcovi mai mari
- 2-3 radacini de telina
- 2-3 mere (preferabil, soiul de mere ionatan)
- Zeama de la ½ lamaie
- 1 lingura ulei de masline
- Sare, piper
Magia din bucatarie:
- Se curata morcovii si telina de coaja si se dau prin razatoarea mare.
- Se spala si se curata merele de coaja si de cotoare, apoi se dau prin razatoarea mare si se stropesc cu un pic de zeama de lamaie.
- Se amesteca toate intr-un bol. Unii prefera sa puna continutul sa se strecoare, altii prefera salata mai “zemoasa”.
- Intr-un alt bol mic punem zeama de lamaie, uleiul, un pic de sare si piper, si amesteca bine.
- Dressingul obtinut se toarna peste continutul din bolul mare si se amesteca totul.
- Salata poate fi servita imediat!
Citeste si: Reteta zilei: Salata siciliana cu masline
Iata ce nu stiai despre telina:
Originara din sudul Europei, cu o vechime de peste 2.000 de ani, telina era considerata in Antichitate o planta sfanta, romanii recunoscandu-i si apreciindu-i deosebitele insusiri terapeutice.
Se spune ca vracii romani foloseau telina pentru copii cu scopul de a-i face sa creasca mai repede si mai sanatosi, iar pentru adulti in afectiunile rinichilor, impotriva reumatismului si oboselii.
Mai mult decat atat, chinezii o considerau o planta minune, care ajuta la mentinerea agerimii si tineretii spiritului.
Telina are un continut bogat in vitamine (A, B, C, K, PP) si minerale (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier, iod, mangan, cupru), fiind o planta depurativa, utila in curatarea si dezintoxicarea organismului. Telina este o radacinoasa care trebuie introdusa in alimentatie aproape zilnic, chiar din primul an de viata.
Se stie ca, odata cu debutul diversificarii, micutii prezinta un risc crescut de anemie. Consumul de telina regleaza valorile fierului si magneziului din organism, prevenind aparitia anemiei.
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Reteta zilei: Supa de curcan cu radacinoase