Astazi te invitam in bucataria asiatica, in acea multitudine de condimente si de arome! Iar puiul in stil chinezesc este alegerea potrivita pentru a-i impresiona placut pe cei dragi sau, pur si simplu, pentru a-ti rasfata papilele gustative. Nu uita de o garnitura delicioasa de orez alaturi. Iata cum se prepara si de ce ai nevoie.
Ingrediente:
- 400 g piept de pui
- 1 ardei gras
- 1 morcov
- 1 fir de praz
- 1 dovlecel
- 50 ml sos de soia
- 2-3 linguri cu ulei de susan
- 50 ml lei de palmier
- 2 linguri cu amidon
- 1 lamaie
- 1 lingura rasa cu zahar brun
- 1 legatura macris
- 1 legatura de usturoi verde
- sare
- piper
Mod de preparare:
Curatati si spalati legumele, apoi tocati julienne fin morcovul, dovlecelul, ardeiul gras si prazul. Tocati marunt usturoiul. Spalati pieptul de pui, stergeti-l cu servetele absorbante, apoi taiati-l in feliute subtiri, presarati-le cu sare si cu piper, apoi treceti-le prin amidon.
Incingeti, intr-o tigaie de tip wok, uleiul de susan impreuna cu uleiul de palmier. Puneti feliutele de piept de pui si prajiti-le la foc mare timp de doua, trei minute amestecandu-le incontinuu. Adaugati legumele, macrisul, zaharul, una sau doua linguri cu zeama de lamaie, apoi potriviti de sare si piper. Lasati la foc mare, amestecand din cand in cand inca patru, cinci minute.
Citeste si Reteta zilei: Budinca de pui cu sos de ciuperci
La final, puneti usturoiul, amestecati de cateva ori si puneti totul intr-un castron mare.
Cum sa cureti corect un pui?
Prima etapa este transarea cat mai judicioasa a puiului. Pentru aceasta, tineti cont de sfaturile noastre:
- Faceti o taietura transversala pe abdomen prin care scoateti organele interne;
- Desprindeti picioarele de pulpele inferioare, taiati-le ghearele si curatati pielita groasa de pe acestea in cazul in care nu a fost curatata in totalitate inainte de vanzare. Veti reusi sa faceti acest lucru daca veti opari picioarele in apa clocotita sarata;
- Desprindeti pulpele printr-o taietura facuta pe locul in care acestea se prind de oasele bazinului. Puteti sa le lasati intregi sau sa desprindeti pulpele superioare de cele inferioare, numite si ciocanele;
- Desprindeti aripile facand taietura pe locul in care acestea se prind de piept;
- Desprindeti pieptul din partea din spate si de stern. Gatul ramane prins de partea din spate;
- Taiati in bucati mai mici spatele si gatul;
- Dezosati pieptul taind carnea de o parte si de alta a sternului.
Un mic sfat:
Daca aveti un pui sau o gaina crescuta la tara, va sfatuim ca inainte de a o transa sa o parliti la flacara si sa o opariti cu apa clocotita sarata. In acest fel veti putea curata mai bine tuleiele care, la pasarile de curte, sunt putin mai greu de scos. Acest lucru se face in mod normal imediat dupa taierea pasarii.