Astazi as vrea sa va propun pui crocant cu salvie, la cuptor. Asta pentru ca mi-a ramas in minte si in suflet gustul ciocanelelor de pui crocante pe care le facea mama mea la ceaun cand eram mica. Cu mamaliga si gogosari murati si poate cu un mujdei usor alaturi. Era o mancare de duminica cu musafiri. Am cautat gustul asta la ciocanelele prajite de mine, in multe restaurante la aripioarele crocante, dar nu l-am mai gasit niciodata. Poate pentru ca nu mai sunt copil ma gandesc. Sau pentru ca mama mea nu mai e ca sa imi spuna secretul retetei. Ori pentru ca nu mi-am cumparat niciodata un ceaun adevarat din fonta.
Citeste si Reteta zilei: briose de frittata
Eu sunt adepta privitului inainte, asa ca dupa puseul de melancolie am inceput sa creez gusturi si arome noi pentru familia mea. Tot pui, tot crocant, alta varianta.
Salvia (Salvia officinalis) este cultivata in general ca planta medicinala sau decorativa, fiind originara din sudul Europei si din regiunile mediteraneene, ne spune Wikipedia. Este cunoscuta si sub denumirile de jale, jales, salbie, salvir, salet sau serlai. Denumirea de salvia deriva din cuvantul latinesc „salvare” (a vindeca, a insanatosi).
Salvia reprezinta o planta medicinala recomandata ca remediu natural in tratarea si vindecarea hipertensiunii arteriale, afectiunilor intestinelor si stomacului, ale maduvei spinarii, inflamatiilor cailor respiratorii, oboselii fizice si psihice, nervozitatii, dar si in stimularea menstruatiei, febra, stres, tonus sexual scazut, afte, stomatite, ulceratii ale pielii, tuse, bronsita, abcese dentare, celulita.
Ceaiul de salvie, baut mai des, fortifica intregul organism, ne fereste de atacuri de apoplexie si are un efect foarte favorabil asupra parazitilor. In combaterea transpiratiei nocturne este singura planta medicinala, in afara levanticii, care ne vine in ajutor, ea vindeca maladia care provoaca aceasta transpiratie in timpul noptii. Medicii o recomanda in spasme, afectiuni ale maduvei spinarii, dereglari glandulare si tremurul membrelor. Ceaiul are un efect benefic si asupra ficatului bolnav, inlatura balonarile, are actiune depurativa.
Salvia este foarte eficienta in tratarea bolilor specifice femeilor: probleme ale organelor pelviene (bai de sezut cu salvie), dar si in bolile specifice barbatilor: probleme de sterilitate si impotenta (ceaiul din frunze de salvie sau ceai din flori de salvie maruntite).
Ceaiul de salvie este recomandat in uz extern, in vindecarea bolilor de gat (amigdalita), abceselor dentare, inflamatiilor cavitatii bucale. Mirosul neplacut al gurii poate fi combatut cu gargarisme cu ceai de salvie de patru-cinci ori pe zi sau chiar si mai multe ori pe zi. As zice ca e o planta minune.
In afara de asta, mie imi place aroma ei usor amaruie. Am facut puiul cu salvie la cuptor si a fost grozav!
Ingrediente:
- Un pui intreg. De cea mai buna calitate pe care v-o puteti permite! De preferat un pui de tara, hranit cu porumb, dar care a ciugulit si iarba de prin curte si a alergat dupa gandacei.
- Cateva frunze de salvie proaspata. Eu mi-am pus intr-un ghiveci si imi ajung si pentru mancare si pentru ceai.
- 100 g unt de cea mai buna calitate. Merge si untura, dar untul gatit capata o aroma de nuca de neinlocuit.
- Sare grunjoasa
- Piper;
- O sticla de jumatate de litru de bere din care preferati, blonda sau alba.
Mod de preparare:
Puiul se curata, se toaleteaza, se extraparleste si jumuleste de tuleie. Apoi, usor cu degetele se desprinde pielea de pe pulpe, spate si piept, nu de tot, ci numai cat sa se creeze niste buzunarase. Cu mare delicatete, puiul are pielea frageda si se rupe foarte usor!
Untul, inmuiat, se amesteca bine cu salvia tocata foarte marunt. Compozitia asta se introduce usurel in buzunarele create intre pielea si carnea puiului si se distribuie cat mai uniform cu putinta. Se unge bine puiul si la suprafata cu acest amestec, iar cateva frunze intregi de salvie se pun in interiorul puiului. La final, se presara pe pui sare grunjoasa si putin piper proaspat rasnit.
Berea din sticla se pastreaza la temperatura camerei, in timp ce sticla se curata de eticheta si se spala foarte bine. Cam jumatate din bere se toarna inapoi in sticla.
Se pune sticla intr-o tava mai adanca si incapatoare si puiul pe sticla, vertical. Tava trebuie sa fie incapatoare ca puiul sa depaseasca aria tavii. Berea se pune jumatate in sticla din doua motive, ca sa echilibreze greutatea puiului care poate darama sticla si ca sa gateasca bine puiul pe interior. Restul de bere se toarna in tava.
Se da tava la cuptorul preincins la 130-140 de grade pentru vreo 2-3 ore. Daca va grabiti, puneti la 160 de grade si se va face cam intr-o ora. Daca s-a evaporat berea din tava, nu va zgarciti, mai desfaceti o sticla si mai turnati. In tava trebuie sa fie mereu cam un cm de bere. Din cand in cand, cu o lingura se mai ia bere din tava si se toarna pe pui. Pentru ca e pus pe sticla, puiul nu trebuie intors.
Urmariti oricum sa fie pielea foarte bine rumenita. Atunci puiul e facut.
Va iesi un pui cu carnea frageda si pielea foarte crocanta, aromat si delicios. Mancati-l alaturi de cartofi-fierti-cu-unt-usturoi-si-patrunjel-verde si de o salata de muraturi.
Citeste si Reteta zilei: risotto cu parmezan