Reteta zilei: placinta cu branza si praz

Exista cate o placinta cu diverse umpluturi pentru fiecare gust si pentru fiecare pofticios. Daca iti place prazul si iti surade ideea de a manca o placinta, atunci poti afla aici o reteta simpla de placinta cu branza si praz. 

Citeste si: Reteta zilei: Triunghiuri cu branza pentru pitici voinici

Ingrediente pentru aluat: 

  • 600 g de faina
  • 30 g de sare
  • 5 ml otet de mere
  • 350 g unt
  • putin unt pentru uns tava
  • apa calduta

Ingrediente pentru umplutura:

  • 1 kg de praz
  • 5 oua
  • 300 g branza/telemea de oaie
  • 200 g iaurt
  • 100 ml ulei

Citeste si: Reteta zilei: cea mai buna turta dulce!

Magia din bucatarie:

  1. Pentru aluat, se cerne faina pe o planseta, se amesteca totul cu 1 lingura de ulei, otet si sare, adaugandu-se treptat apa calduta, pana ce se obtine un aluat potrivit de tare, care se lasa – acoperit – in repaus, pentru cel putin o jumatate de ora.
  2. Se imparte aluatul in aproximativ 30 de bucati. Fiecare bucata se intinde ca o foaie pana ajunge de marimea tavii. Se pune o foaie pe un platou, presarat cu putina faina, se unge cu putin unt caldut, peste care se asaza o alta foaie, care se unge si aceea, apoi alta, se unge, si tot asa, pana se termina foile.
  3. Pentru umplutura, se spala, se fierbe, se scurge si se toaca prazul. Uleiul se incinge si in el se caleste putin prazul, sa-i iasa apa. Se bat ouale, se rade branza. Dupa ce prazul s-a racit, se freaca impreuna cu branza, oul si iaurtul.
  4. Se scot foile din frigider, se unge o tava cu putin unt, se asaza o foaie in tava, peste ea se intinde umplutura, apoi se acopera cu o alta foaie, lipindu-se usor marginile, dupa care se pune placinta in cuptorul incins, la foc de 180 C, circa 30 de minute, pana se rumeneste frumos.

Retine: Originar din bazinul mediteraneean, prazul a fost bine cunoscut inca din Antichitate. In Romania se cultiva pe mari suprafete, in special in sudul si estul tarii. Prazul contine aproape 90% apa, proteine vegetale, potasiu, calciu, vitaminele B1, B2 si C, iar valoarea energetica este apreciata la doar 22 kcal pentru 100 de grame. 

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Reteta zilei: focaccia pufoasa cu ierburi aromate

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here