Piureul de cartofi! O mancare preferata de majoritatea copiilor. Copiii mei nu fac exceptie, si imi solicita de cateva ori pe saptamana sa le fac piure. Cam de doua ori pe luna le indeplinesc dorinta, in general cand se aduna familia largita in jurul mesei.
Vezi si: Pulpa de porc la cuptor cu sos de cidru
Chiar si asa, mie mi se pare destul de plictisitor, desi imi place piureul si cartofii in general. Caut, asadar noi si noi retete. Cartoful este chiar un aliment extraordinar, se poate pregati in atat de variate feluri! Asa ca, pentru weekend-ul care tocmai a trecut am cautat o reteta de piure diferita de cea clasica. Cea care mi-a fost mai pe plac a fost cea cu usturoi. Am gasit multe variante si le-am combinat si modificat pe gustul meu.
Ingrediente:
- 4 cartofi medii
- sare
- 4 catei de usturoi
- unt ghee
- unt 82% grasime
- 200 ml smantana dulce pentru gatit
- 200 ml smantana fermentata
Mod de preparare:
Iata cum am facut ! Am ales cate un cartof mediu-mic pentru fiecare mesean, fie el mic sau mare. Poate parea putin, dar este doar o garnitura si de obicei chiar mai ramane cate o portie.
Vezi si: Peste pane pe gustul copiilor mei
Cartofii curatati, spalati, taiati in bucati de dimensiuni asemanatoare i-am pus la fiert cu un praf de sare.
Intre timp, am curat usturoiul. Un catel mare de fiecare cartof. Intr-o lingurita de unt ghee si o lingura de unt cu 82% grasime, incins intr-o tigaie mica am confiat usturoiul taiat feliute subtiri. Zic confiat nu ca sa para o reteta pretentiosa, ci pentru ca nu l-am prajit, ci chiar am confiat usturoiul. Odata untul incins, am dat focul foate mic, si asa am facut usturoiul, pana s-a inmuiat si a capatat o culoare aurie. Aroma e imbatatoare, iar de gust va imaginati voi!
Dupa ce s-a confiat usturoiul, l-am zdrobit cu paleta pentru piure. N-a fost rau dar data viitoare voi folosi ceva care sa faca usturoiul o pasta fina. Am pus si cartofii fierti si scursi de apa deasupra, sare si inca 30 g de unt. Cum va spuneam, la retetele de piure cu usturoi exista multe variante, cu adaos de diverse tipuri de brinzeturi. Eu ales sa pun smantantana dulce pentru gatit, o cutiuta de 200 ml iar la final inca 200 ml de smanatana fermentata. Piureul doar cu usturoi si unt poate fi cam gretos si eu am simtit nevoia unui gust care sa taie dulceata untului si a usturoiului, si smantana fermentata a fost exact ceea ce trebuia. Datorita smantanii, capata o culoare mai deschisa si o textura mai fina.
Mesenii mei nu s-au plans de bucatelele de usturoi din piure, dar mie mi s-a parut ca i-a stricat putin din farmec, o pasta fina care sa se incorporeze in piure ar fi mult mai de efect.
Eu l-am avut garnitura la o friptura de porc, facuta la cuptor cu morcovi, mere si sos de cidru, a carei reteta v-o spun alta data, si cu muraturi asortate. Muraturi asortate inseamna diverse legume si fructe murate impreuna. Tot asa, va spun alta data!
Autor: Consuela Binder
Vezi si: Budinca delicioasa din paste