Mancarea de urzici si usturoi verde este o reteta simpla de preparat si necesara in aceasta perioada de primavara, cand avem nevoie de o alimentatie bogata in vitamine. Atat urzicile, cat si usturoiul verde contin vitamina C. Iata de ce ai nevoie si cum se prepara.
Ingrediente:
- 1 kg urzici
- 1 ceapa
- 1 legatura usturoi verde sau 3-4 catei de usturoi
- 3-4 fire de leustean
- 4 linguri malai
- 100 ml ulei
- sare
- piper
Citeste si Reteta zilei: piure de urzici cu lapte si mozzarella
Mod de preparare:
Curatati urzicile, spalati-le si puneti-le la fiert in trei litri de apa impreuna cu o ceapa curatata si una sau doua fire de leustean. Dupa ce urzicile au fiert bine (circa 30 de minute), scoateti ceapa, scurgeti urzicile de apa, dar pastrati apa, si amestecati-le cu malaiul.
Citeste si Reteta zilei: ghiveci de legume la cuptor
Frecati bine folosind o lingura de lemn pana cand obtineti o pasta omogena. Incingeti intr-o craticioara uleiul si adaugati pasta de urzici. Caliti-o la foc mic timp de trei, patru minute amestecand incontinuu, apoi puneti putin cate putin 500 ml din apa in care au fiert urzicile. Lasati sa fiarba la foc mic pana cand malaiul este bine fiert, circa 20 de minute.
La final, opriti focul si puneti usturoiul pisat impreuna cu leusteanul ramas si potriviti de sare si piper. La acest preparat poti pune, la alegere, hrean ras pe razatoarea mica.
Urzicile si usturoiul verde, beneficii si contraindicatii
„Urzica contine substante proteice si glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C si K, saruri minerale. Urzicile contin histamina, urme de acid formic si o toxina inca incomplet identificata despre care se stie ca este responsabila pentru efectul urticant la nivelul pielii”, precizeaza Ce se intampla doctore?.
„Nu se vor folosi ca materie prima pentru preparate fitoterapeutice urzicile mature deoarece toxinele care rezista chiar la fierbere pot produce iritatii la nivelul tegumentelor, al mucoasei gastrice si al mucoasei cailor urinare. Preparatele din urzica nu se administreaza la copiii sub doi ani, la femei in timpul sarcinii sau alaptarii. La copiii mai mari si la varstnicii peste 65 de ani, se va incepe cu preparate mai putin concentrate”, mai scrie sursa citata.
Nu in ultimul rand, usturoiul verde este bogat in vitamine, de aceea ajuta, printre altele, la intarirea sistemului imunitar si la circulatia sangelui.
Citeste si Reteta zilei : supa de linte verde