Reteta zilei: Macrou cu telina

Preparatele din peste sunt usor de gatit atunci cand timpul pare ca o ia la fuga. Reteta zilei de astazi, si anume macrou cu telina, poate fi preparata rapid in aproximativ 60 de minute. Pe de o parte, pestele este un aliment cu multe beneficii, care contine Omega 3, iar pe de alta parte, telina este cunoscuta pentru continutul de vitamine si saruri minerale.

Citeste si Reteta zilei: Supa de curcan cu radacinoase

Ingrediente:

  • 4 macrouri
  • 4 tulpini de telina
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 3 cepe mari
  • 1 lingura mustar iute
  • 150 ml ulei
  • 150 g unt
  • 2 lamai
  • 4 rosii mari
  • 1 lingurita coriandru
  • 1 legatura patrunjel
  • sare, piper

Mod de preparare:

Curata macroul, spala-l, scurge-l bine de apa si presara-l cu sare si piper.

Curata, spala si toaca marunt ceapa, apoi pune-o impreuna cu uleiul, intr-un strat uniform, pe fundul unei tavi mai adanci.

Pune in tava, pe stratul de ceapa tocata, pestii, iar peste acestia asaza patrunjelul taiat mai mare si rosiile spalate si taiate in felii de circa 5 mm grosime.

Pune tava in cuptorul incins si coace pestele la foc potrivit, circa 40 sau 45 de minute. Intre timp, topeste untul intr-o tigaie si rumeneste tulpinile de telina curatate, spalate si taiate in segmente de circa 3 cm.

Dupa ce s-a prajit bine pe toate partile, adauga pasta de tomate amestecata cu mustarul, iar dupa doua, trei minute stinge cu zeama stoarsa de la o lamaie.

Adauga coriandrul macinat si 100 ml apa, potriveste de sare si piper si lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se evapora toata zeama, iar sosul se ingroasa.

Serveste cate un macrou la o portie cu garnitura de telina si feliute de rosii si orneaza cu felii de lamaie si frunze de patrunjel.

De la coriandru se folosesc atat semintele, cat si frunzele. Frunzele au o aroma mult mai puternica deat semintele si se folosesc la salate, sosuri, supe, creme de legume etc. Semintele se folosesc mai ales la aromarea preparatelor dulci, a unor sortimente de paine si produse de patiserie sau la aromarea lichiorurilor. Coriandrul este un condiment foarte des folosit in bucatariile din Asia, America de Sud si Orientul Mijlociu.

Se cunoaste faptul ca anumite specii de peste contin o cantitate mai mare de mercur, printre care si macroul rege sau pestele-sabie, precizeaza reginamaria.ro. Totodata, exista si o varietate de peste care contine o cantitate mai mica de mercur, cum ar fi macroul de ocean, heringul, somonul, sardinele, pestele ansoa etc., potrivit sursei citate.

Vezi si Reteta zilei: Bors de sfecla sau bors rosu

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here