Ghiveci de legume la cuptor, o reteta care imi aminteste de mama, de bunica, de copilaria mea. Are gust de primavara, de raze de soare si miros de zile fericite. Am aflat mai tarziu, ca ghiveciul asa cum il faceau mama si bunica mea materna era reteta de ghiveci calugaresc, o mancare mult apreciata in Muntenia si Oltenia.
Este inca una dintre bucuriile primaverii in familia mea. Vechea reteta calugareasca era relativ simpla, cu cateva din legume rase si calite, cu altele bucati care se adauga doar cand se da vasul la cuptor. Eu am scos relativul, adica rasul si calitul legmelor si am facut-o simpla, usoara, gustoasa.
Vezi si Reteta zilei: piure de urzici cu lapte si mozzarella
Ingrediente:
Am folosit tot ce ne ofera primavara prin piete sau chiar in hypermarketuri:
- 2 cepe medii;
- 1 praz mic sau o jumatate dintr-unul mare;
- 1 morcov mare;
- O vanata mica;
- 1 dovlecel mic;
- o jumatate de conopida mica;
- doi cartofi medii;
- 1 ardei mare orice culoare ;
- 1 conserva de rosii cubulete de 400 g;
- O jumatate de varza mica;
- O telina mica
- 1 pastarnac mediu;
- O mana de fasole pastai verde sau galbena ori din ambele;
- O mana de mazare verde curatata;
- O jumatate de broccoli mic;
- 3 ciuperci champignon medii;
- 100 ml (4 linguri) de ulei;
- Sare;
- Piper,
- Marar verde;
- Patrunjel verde.
Mod de preparare:
Toate legumele se curata si se spala. Cepele, prazul, morcovul, cartofii se taie in bucati medii, aproximativ egale. Vanata si dovlecelul se taie in felii groase. Conopida si broccoli se desfac in buchetele. Ardeiul se taie in patru-sase bucati.
Varza se taie bucati mari. Telina si pastarnacul in felii groase, pastaile se rup in doua. Ciupercile tot in felii groase. Mazarea, din fericire, e gata portionata.
Intr-un vas incapator, cu fundul gros, de fonta sau de ceramica, se pun toate legumele. Se toarna peste sarea, rosiile cubulate cu sosul lor si uleiul si se amesteca bine cu mainile asa incat toate bucatile de legume sa fie cuprinse de mangaierea uleiului si a sosului de rosii.
Se pun in cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius si se lasa cam 45 de minute. Se da cuptorul la 180 de grade Celsius si se mai lasa pana se rumenesc legumele de deasupra.
Cand se scoate de la cuptor, se adauga mararul si patrunjelul foarte marunt tocate si un praf de piper proaspat rasnit.
Cald este grozav, dar a doua zi, rece, chiar si luat la pachet intr-o caserola de plastic, este divin! Daca aveti paine proaspata de casa cu coaja crocanta e si mai bine! Un mod perfect de a incepe postul!
Citeste si Reteta zilei : supa de linte verde
Autor: Consuela Binder