Stiati ca desi dovleceii sunt considerati de cele mai multe ori legume, de fapt, din punct de vedere botanic, dovleceii sunt clasificati ca fiind fructe? De altfel, exista multe varietati de dovlecei care se diferentiaza prin culoare: de la galbenul evident pana la verde inchis. Iata o reteta culinara delicioasa pentru intreaga familie!
Ingrediente pentru sos:
- 400 g mazare
- 1 ceapa
- 1 litru de supa de legume
- 4 linguri cu ulei de masline
- 1 legatura de patrunjel
- sare
- piper
Ingrediente pentru chiftelute:
- 4 dovlecei mijlocii
- 100 g urda
- 4 linguri cu cascaval ras
- 70 g paine inmuiata si stoarsa
- 1 ou
- 2 catei de usturoi
- 4 linguri cu ulei de masline
- sare
Mod de preparare:
Spalati dovleceii si taiati-i in cubulete sau radeti-i pe razatoarea cu ochiuri mari. Curatati usturoiul si taiati-l in feliute. Caliti usturoiul in ulei, apoi eliminati acest ingredient si adaugati, in schimb, dovleceii rasi. Tineti vasul pe foc potrivit, sarati si piperati, apoi adaugati doua, trei linguri cu supa de legume daca va fi necesar. Lasati dovleceii sa se caleasca timp de zece minute, iar ulterior lasati-i la racit.
Citeste si Reteta zilei: Placinta cu cartofi noi si bacon
Treceti dovleceii printr-o sita sau maruntiti-i cu un blender. In piureul obtinut adaugati oul, urda, cacavalul, painea inmuiata si stoarsa si condimentele. Adaugati atat pesmet cat este necesar penru a obtine o compozitie din care se pot forma chiftelutele. Puneti-le intr-o tava unsa si tineti-le la cuptor intre 10 si 15 minute ori pana cand vor fi coapte.
Intre timp, caliti ceapa taiata marunt in ulei, adaugati mazarea si supa de legume fierbandu-le timp de 15 minute, la foc potrivit. Condimentati cu sare si piper si lasati amestecul sa se raceasca putin. Apoi, treceti-l printr-o sita sau maruntiti-l cu un blender.
Turnati piureul obtinut in patru castroane. Puteti insira chiftelutele pe bete de frigarui alternandu-le cu frunze de busuioc, crengute de rozmarin ori salvie. Puneti cate o frigaruie astfel preparata pe castronul cu sos si serviti preparatul cald.
Potrivit Healthline, dovleceii sunt o sursa bogata de nutrienti, printre care vitamina A, C, K, B6, B12, potasiu, magneziu, mangan, fibre, fosfor, proteine, carbohidrati s.a. De asemenea, dovleceii consumati cruzi ofera o valoare nutritionala asemanatoare cu cea a dovlecelului gatit, insa cu mai putina vitamina A si vitamina C.
Citeste si Reteta zilei: Mancare de fasole verde in sos picant