Doamne, cat imi e dor de bunica si de minunatiile gustoase care ieseau din mainile ei. Daca te gandesti sa-ti rasfeti copilul, sotul, prietenii cu un desert gustos, atunci iti propun reteta de chec cu miere, ca la bunica. Iata cum se prepara si de ce ai nevoie.
Ingrediente:
- 4 oua
- 100 g gaina
- 100 g unt
- 100 g zahar tos
- 1/2 kg miere
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lamaie
- scortisoara
- putina sare
- 1 plic zahar vanilat
Mod de preparare:
- Intr-un castron, untul si mierea se pun la topit, iar separat faina se amesteca cu coaja de lamaie rasa, putina sare si praful de copt. Se separa albusurile so se bat spuma tare, iar peste ele se adauga zaharul tos, zaharul vanilat si o lingurita cu zeama de lamaie (15 ml) sau esenta de rom (daca se foloseste zeama de lamaie, este necesar ca aluatul sa fie introdus imediat in cuptorul bine incins, deoarece se combina cu praful de copt din faina si va creste repede pentru un timp limitat de 2-3 minute – de aceea unele checuri nu cresc si se intaresc! Acesta este secretul!)
- Se bat in continuare pana cand se intaresc din nou, apoi se pun galbenusurile si mierea cu untul. Se amesteca totul cu telul si se adauga restul de faina si restul de ingrediente, cu muscari de jos in sus.
- Formele de chec se ung cu unt si se tapeaza cu faina. Compozitia se rastoarna in lungul ambelor forme, se niveleaza si se introduce la cuptor.
- Se lasa la copt aproximativ 30 de minute, reducand focul dupa 20 de minute, ca sa nu se rumeneasca prea tare din cauza mierii.
- Dupa ce se scot din cuptor, se trece cu un cutit pe marginea lor, ca sa se desprinda din forme. Pot fi pastrati multe zile, in frigider.
Trucuri:
Cuptorul trebuie sa fie bine incins intainte de a introduce aluatul, astfel el va creste si se va coace uniform. Cuptorul nu va fi deschis circa 20 de minute, pentru ca aluatul se lasa si nu mai creste.
Ouale se pot pune si intregi, insa checul va fi mai pufos daca se pun albusurile batute spuma.