Botezul bebelusului este un moment de bucurie pentru toti membrii familiei. Micutul este adus prin Taina botezului in randul crestinilor. Dupa zicala ,,Cate bordeie, atatea obiceie’’, fiecare regiune a Romaniei isi are datinile si obiceiurile pentru celebrarea increstinarii bebelusului. Superbebe iti prezinta cateva practici de botez, in functie de regiune.
Bucovina si Moldova
Bucovina si Moldova sunt recunoscute pentru pastrarea si conservarea traditiilor de la o generatie la alta, dar si pentru puterea religiei in comunitate. Iata cateva dintre traditiile practicate la botezul copilului in aceste zone:
- Imediat ce copilul este nascut, se leaga un fir de ata rosie la tocul usii, apoi acelasi fir este legat la mana mamei copilului pentru a inlatura orice incercare de deochi asupra ei sau a copilului nou-nascut.
- La apusul soarelui, moasa copilului pune in camera lui o lumanare aprinsa, pentru ca lumina acesteia sa ii fie calauza toata viata, cu atat mai mult cand totul pare intunecat in jurul lui.
- La prima baita a copilului, in apa se pune si un ban de argint pentru a purifica apa.
Dobrogea
In Dobrogea, moasa implanteaza un cutit in tocul usii pentru ca micutul sa fie ferit de spiritele rele.
Muntenia
In Muntenia, inainte de intrarea in biserica pentru oficierea botezului, nasa saruta copilul pe ambii obraji, pentru a fi mereu plin in obraji, imbujorat si cu gropite frumoase.
Dupa oficierea botezului, parintilor le este interzis sa sarute copilul, pentru a nu-i lua mirul cu care preotul l-a uns in timpul oficierii botezului.
Dupa oficierea baitei de a doua zi, apa folosita la botezul copilului trebuie aruncata la radacina unui pom, pentru ca toate darurile spirituale si urarile de bine din partea nasilor sa alimenteze permanent radacinile vietii copilului.
Iti recomandam sa vizionezi un scurt videoclip in care este explicat botezul in aceasta regiune, asa cum era odinioara, in secolul trecut.
Obiceiul specific pentru aceasta regiune se numeste ,,datul de grinda’’. Timp de 3 ani dupa botez, mama si copilul merg in fiecare an de sarbatoarea Anului Nou la moasa pentru acest obicei. Moasa pune intr-un covrig cativa banuti, dupa care, aseaza covrigul pe capul copilului si il prinde de subtiori pentru a-l ridica in aer cu capul aproape de tocul usii. In acest timp, moasa spune ,,sa-mi traiasca nepotul, sa aiba parte de aur si de argint, de toate bogatiile lumii, de minte si de noroc’’ sau alte urari de bine improvizate.
Obiceiul datului de grinda il poti urmari aici.
Transilvania
Inainte de botez, nasa infasa copilul impreuna cu cativa banuti, bucatele de paine si sare.
Dupa oficierea botezului, moasa lasa in camera copilului inainte ca acesta sa ajunga acolo alaturi de nasi, un bol cu faina de grau, paine, sare, un banut si lana, toate acestea asezate pe o panza alba, noua. Acestea se lasa in acelasi loc timp de 3 zile. Se spune ca daca ursitoarele veneau pe timpul noptii cat copilul dormea, urmele lor se puteau vedea in faina din bol.
Banat si Crisana
In aceasta zona, statutul de nas este pastrat cu sfintenie. Perechea de nasi care au cununat parintii trebuie sa boteze toti copiii lor. Familia finilor nu poate boteza in familia nasilor, deoarece se intoarce binele facut prin cununie conform credintei populare.
Maramures
Dupa oficierea botezului, nasa pune in mana copilului, pe rand: un creion si o carticica pentru a indragi invatatura, fus de tors sau papopta cu ac si foarfece pentru a fi harnic si indemanatic, etc.
Fiecare copil botezat din casa are pus pe un raft la intrarea in casa cate un ulcior ce contine apa sfintita la botez, busuioc si un banut de argint, pentru ca un strain ce intra in casa sa isi dea seama cati copii sunt in acea casa.
Indiferent de zona, se indeparteaza de pe lumanare orice element decorativ si aceasta se pastreaza cu sfintenie, ferita de ochii lumii, intr-un loc stiut doar de parinti, pana cand copilul implineste varsta de 7 ani. Ea se aprinde din nou atunci cand copilul este bolnav si preotul nu poate ajunge la el.
Din orice zona a tarii ai fi, botezul este un legamant pe viata cu finul, nu doar o sustinere a cheltuielilor materiale pentru botez si cumetrie. Finii devin copiii spirituali ai nasilor. Ai grija de finii tai si fii alaturi de ei la bine si la greu!
Autor: Andronache Codrina-Ioana