Te gandesti sa-ti surprinzi familia cu o cina gustoasa, satioasa si foarte sanatoasa? Atunci iti propunem o reteta de peste cu conopida. Iata de ce ai nevoie.
Reteta pentru: 4 portii
Timp: 45 minute
INGREDIENTE:
- 600g file de peste (cod, merluciu, salau)
- 1 conopida potrivita
- 250g smantana
- 2 oua
- 50g cascaval
- un varf de cutit nucsoara
- 1 legatura de marar
- sare, piper
Mod de preparare:
Desfaceti conopida in buchetele, spalati-o si puneti-o la fiert in apa cu putina sare. Dupa 15 minute, scoateti-o si lasati-o sa se scurga de apa.
Pestele, presarat cu sare si piper, dati-l prin faina, apoi prin ou batut si prajiti-l in ulei pana cand se rumeneste bine pe toate partile. Scoateti fileul pe servetele absorbante, iar in uleiul ramas prajiti timp de 10 minute conopida.
Puneti intr-o tava unsa cu ulei conopida prajita, adaugati smantana amestecata cu ouale batute, cascavalul dat pe razatoarea mare, mararul tocat marunt si nucsoara.
Potriviti de sare si piper si puneti tava in cuptorul incins pentru circa 15 minute la foc mare.
Apoi, scoateti tava din cuptor si puneti pe o farfurie pestele prajit, alaturi de garnitura de conopida cu sos de smantana. Pentru un gust mai light, stropiti pestele cu putin suc de lamaie.
E bine de stiut:
Originara din Ciprul antic, conopida este astazi raspandita pe tot globul. Conopida contine potasiu, magneziu, fosfor, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten, vitamine – C, K, B1, B2 si B6 –, acid folic si este o sursa excelenta de fibre alimentare.
Trucuri:
Cand gatiti conopida, pentru a evita raspandirea mirosului de conopida fiarta, puneti in vasul in care o fierbeti un saculet de tifon cu o bucata de paine.
Ca sa nu-si schimbe culoarea, in timpul fierberii adaugati putina zeama de lamaie sau o ceasca de lapte.
conopida fiarta (15 min), prajita (10 min) si coapta (15 min), ramane si plina de vitamine si cu gust de …conopida !!!!!!!