Ai intoleranta la gluten ori pur si simplu iti doresti sa coci o paine sanatoasa, in cuptorul casei tale? Iti propunem o reteta gustoasa de paine fara gluten dupa reteta faimosului bucatar Jamie Oliver.
Ingrediente:
- 325 de mililitri de lapte semi-degresat;
- 2 oua mari de tara;
- o lingurita de otet de vin alb;
- 450 de grame de faina neagra fara gluten, plus inca ceva pentru framantat;
- o jumatate de lingurita de sare de mare;
- 2 linguri de zahar brun;
- o jumatate de drojdie uscata (dintr-un plic de 7 grame);
- 3 linguri de ulei de masline.
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Incalzeste laptele intr-o craticioara, la foc mic, apoi lasa-l sa se raceasca. Sparge ouale si pune-le intr-un bol mare, adauga otetul si apoi pune gradual si laptele, amestecand.
- Combina faina, sarea, zaharul si drojdia in alt bol. Amesteca-le cu o lingura de lemn si adauga-le treptat in bolul in care ai pus lapte, oua si otet. Continua sa amesteci pana obtii un aluat lipicios. Pune acum si uleiul de masline si maseaza aluatul cu mainile. Daca este prea lipicios, mai adauga faina.
- Modeleaza aluatul in forma unei bile si pune-l pe o tava unsa in prealabil cu ulei. Acopera-l cu un prosop de panza si lasa-l la dospit vreme de o ora, pana cand isi dubleaza dimensiunea.
- Dupa ce aluatul a crescut, pune tava in cuptorul incins si lasa painea la copt in jur de 35 de minute, pana cand se gateste la mijloc, iar coaja capata o tenta aurie.
- Lasa painea la racit. Dupa ce s-a racit, taie si serveste. Painea gatita fara gluten, gatita in casa, completeaza de minune gustul unei supe sau a unei fripturi. Se poate consuma si prajita, cu unt si dulceata.