Musaca de cartofi cu soia este o reteta simpla, buna de gatit in perioada celui mai lung post al anului. Postul Sfintelor Pasti a inceput deja de pe 6 martie, anul acesta, si dureaza 40 de zile, la care se adauga si Saptamana Patimilor.
Considerat cel mai lung si dur post din timpul anului datorita longevitatii meselor frivole si a pocaintei, a curatirii spirituale, postul Sarbatorilor Pascale se va sfarsi pe 18 aprilie. De altfel, este cunoscut si sub numele de Postul Mare sau de Paresimi, potrivit crestinortodox.ro.
Totodata, exista foarte multe retete pentru cei care tin post in aceasta perioada. Una dintre ele este si cea cu musaca de cartofi cu soia. Reteta contine sase portii si o poti prepara destul de rapid, in aproximativ o ora si 15 minute.
Cartofii contin fier, fosfor, calciu, vitamina C, vitamina B6, potasiu, carbohidrati, zinc si reprezinta a patra sursa de energie alimentara, dupa orez, porumb si grau, precizeaza cei de la Ce se intampla, doctore?.
Cat despre soia, aceasta are numeroase beneficii in alimentatie, continand 39% proteine si 17% ulei, potrivit Encyclopedia of Life.
Vezi si Reteta zilei: Bors de sfecla sau bors “rosu”
Iata care sunt ingredientele:
- 500 g cartofi
- 150 g morcov
- 2 cepe
- 400 g granule de soia
- 150 g margarina
- 2 linguri pasta de tomate
- 100 ml suc de rosii
- 3 linguri faina
- sare
- piper.
Citeste si Reteta zilei : supa de linte verde
Mod de preparare:
Curata cartofii, spala-i si pune-i la fiert cu o lingurita de sare. Cand acestia sunt bine fierti, scoate-i si prepara din acestia un piure.
Fierbe circa 30 de minute soia, cu o lingurita de sare, apoi scurge-o bine de apa.
Caleste intr-o tigaie, in margarina topita, ceapa curatata, spalata si tocata marunt, impreuna cu morcovul curatat, spalat si dat pe razatoarea mare.
Dupa patru-cinci minute adauga soia si dupa alte cinci minute pune in tigaie pasta de tomate si sucul de rosii. Potriveste de sare si piper si caleste-le impreuna inca 10 minute la foc mic, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi.
Pune intr-o tava mai adanca, unsa cu ulei, un strat de piure de cartofi, apoi peste acesta intinde in mod uniform jumatate din cantitatea de ,,tocatura”.
Peste aceasta pune un alt strat de piure de cartofi peste care intinde uniform ,,tocatura” ramasa. Deasupra pune piureul ramas.
Amesteca faina cu 200 ml apa si putina sare si omogenizeaza bine pentru a nu ramane cocoloase. Toarna acest amestec deasupra stratului de cartofi.
Pune tava in cuptorul bine incins si coace musacaua la foc potrivit circa 40 de minute. Inainte de a o taia pentru a fi servita, las-o 15 sau 20 de minute sa se raceasca. Pofta buna!
Referitor la gatitul cartofilor, exista recomandari ale specialistilor, si anume: nu ar trebui sa fie gatiti la peste 120 de grade Celsius deoarece, in timpul acestui proces, se produce o substanta chimica, denumita si acrilamida, care se regaseste si in material plastic, adezivi, coloranti sau la fumul de tigara, potrivit medlife.ro.
Citeste si Reteta zilei: ghiveci de legume la cuptor
Autor: Andreea Borcila