Mergi la magazin si cauta un leagan pentru copilul tau! La fel ca si tine, nici el nu va uita aceste momente. Exista destul de multe tipuri si modele pe piata si ar fi bine sa iei in considerare cateva aspecte inainte de a merge la magazin pentru a-i face micutului tau o bucurie. Pentru ca, intr-adevar, va fi vorba de o bucurie, la fel ca orice moment in care ii faci cadou o jucarie noua. Doar ca de leagan se poate plictisi mai greu.
Inainte de toate, analizeaza situatia de acasa, pentru a vedea care solutie de prindere pentru leagan ti se potriveste. Daca ai un cadru de usa cu toc, poti alege un leagan care sa se prinda de aceasta. In acest caz, ai doua variante. Daca tocul usii este plat, fara margini in partea superioara, leaganul trebuie sa aiba un sistem de agatare/prindere cu surub, direct in tocul usii. O astfel de agatare se poate folosi si direct in tavan, sa zicem in mijlocul camerei, daca spatiul iti permite. Daca totusi tocul are margini in partea superioara, poti alege un leagan care se prinde de ambele fete ale tocului, intr-un sistem sandwich/menghina.
In cazul in care vei lua un leagan in dreptul usii, ai grija ca modelul ales sa nu permita o miscare prea mare in laterale. O astfel de miscare poate pune probleme micutului, pentru ca s-ar putea sa se loveasca de marginile tocului. Pentru astfel de cazuri, cauta modele care au in jurul copilului (scaunelului) o margine lata din plastic. Ea nu va permite, pe cat posibil, ca micutul sa stea cu mainile pe marginea exterioara, in dreptul tocului, pentru a se lovi.
Un alt mod de amplasare al leaganului este sistemul in V, asa-numitele, uneori, balansoare. La fel ca la scaunul de masa, cu picioare departate, unite sau nu la baza, leaganul se va balansa sustinandu-se de aceste picioare. Avantajul unei astfel de prinderi vine din faptul ca leaganul este mobil, putandu-l muta dintr-o camera in alta de cate ori vrei, plus ca ai si posibilitatea de a-l lua cu tine in vacanta. In cazul modelului in V, este absolut necesar sa faci o verificare a stabilitatii. Cu cat scaunul e mai aproape de podea si deschiderea (suprafata) la sol a picioarelor mai mare, cu atat centrul de greutate va fi mai jos, deci sansele de a se rasturna mai mici. Tot in cazul modelului in V, poti opta pentru picioare cu roti sau nu. Obligatoriu, trebuie sa verifici existenta franelor, dar e mai bine sa nu folosesti roti. In general, leaganul nu e greu, plus ca elimini si problemele ce pot aparea pentru ca ai uitat sa pui frana.
Dupa ce te-ai hotarat care mod de prindere este potrivit nevoilor tale, urmeaza alegerea tipului de scaun, locul in care va sta micutul cat se va da in leagan. Trebuie sa fie comod, fara portiuni prea rigide si indeajuns de spatios. Atentie la leaganele cu scaun confectionat in totalitate din lemn. Nu sunt prea confortabile. Unele scaunele vin cu huse suplimentare speciale, moi si chiar lavabile. E foarte posibil ca micutul sa mai si manance in leagan sau sa mai bea cate un ceiut, momente in care murdarirea scaunului e doar o problema de azi sau maine. In acelasi timp, existenta unei huse dintr-un material care nu respira poate aduce transpiratia micutului. Poti folosi un scutec suplimentar.
Exista leagane care sub scaunelul copilului au o bara speciala metalica, destul de dura. Aceasta are rolul de a proteja picioarele micutului in cazul in care, in urma unui accident (ruperea sforii, desprinderea de tavan, ruperea picioarelor de sustinere…), scaunul cade pe podea. De foarte multe ori, o astfel de cadere este destul de periculoasa, pentru ca scaunul prinde picioarele copilului. Bara nu va permite ajungerea bazei scaunului la sol, deci va ramane spatiu suplimentar, intre scaun si sol, pentru picioare. Acum, mergi la magazin si cumpara un leagan. De care vrei tu, care ti se potriveste mai bine dupa cele rasfoite mai sus. Fa o bucurie noua copilului tau si adu-ti aminte de tine. Daca tot am vorbit si de ceva electrice si electronice (muzicute), este bine de stiut ca leaganele, in functie de tipul de balansare, se mai impart in alte doua categorii: leagane clasice si leagane electrice. Diferenta intre cele doua este ca in ultimul caz leganarea se face automat, electric.
SFAT SUPERBEBE
Verifica atat cat este de des posibil sistemele de siguranta; tije, cabluri, sfori, plastice… Este foarte important ca totul sa fie in perfecta stare de functionare, pentru a nu pune in pericol sanatatea micutului. Indiferent de tipul de leagan ales, scaunul de balansare este obligatoriu sa aiba centura de siguranta. Atentie la greutatea maxim admisa. Fiecare leagan suporta o anumita greutate maxima a copilului. Verifica aceasta informatie si tine neaparat cont de ea. Nu lasa copilul nesupravegheat in leagan si mare atentie la momentul in care se poate ridica singur in picioare!