Jumătate dintre românce riscă o sarcină nedorită

Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) lansează „Planifică Neprevăzutul!”, o campanie de informare și educare susținută prin intermediul platformei online www.planificaneprevazutul.ro. Această platformă este menită să le ofere femeilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 49 de ani informații corecte și utile despre contracepția de urgență ca metodă alternativă în cazul producerii unui „accident” în timpul contactului sexual. Dacă este utilizată în cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, contracepţia de urgenţă reprezintă o măsură de protecţie eficientă în cazul în care un alt mijloc anticoncepțional a dat greş.

Platforma www.planificaneptrevazutul.ro este lansată din dorința de a contrabalansa rezultatele relevate din studiul privind contracepția în România:

  • 48% dintre femei folosesc metode contraceptive care se utilizează în timpul contactului sexual (retragere, spermicide, prezervative), cu risc mare de „accident”, deci, cu eficiență limitată
  • Aproape un sfert utilizează calendarul și retragerea ca metode principale de contracepție, ambele având eficienţă limitată
  • O treime au avut parte de un „accident”, deși au folosit prezervativul
  • 50% nu sunt de acord să utilizeze contracepția dacă aceasta presupune întreruperea actului sexual
  • 27% dintre femei au recurs la avort, neputând preveni apariţia unei sarcini nedorite
  • Dintre femeile care au folosit contracepţie de urgenţă, 36% au recurs la metodă pentru că au avut un „accident” cu prezervativul şi 31% pentru că au dat greş cu metoda retragerii
  • 24% consideră avortul o metodă contraceptivă, iar 62% cred că acesta este necesar uneori

„Campania Planifică Neprevăzutul! reprezintă modul nostru de a răspunde numărului foarte mare de românce care se expun riscului unei sarcini nedorite”, a declarat Dr. Borbala Koo, Director executiv, SECS. „Contracepția de urgență este o metodă de rezervă pe care orice femeie ar trebui să o aibă la îndemână pentru situaţiile în care a avut loc un contact sexual neprotejat. Asemenea situaţii pot să apară dacă metoda contraceptivă utilizată nu a funcționat (a întâmpinat dificultăţi sau au avut loc incidente) sau dacă a avut loc un contact sexual împotriva voinţei femeii. Obiectivul nostru este să le oferim femeilor, şi nu numai lor, informaţiile de care au nevoie pentru a cunoaşte această metodă şi a o folosi în mod responsabil”, a adăugat dr. Borbala Koo.

Platforma www.planificaneprevazutul.ro le permite femeilor din România să afle informații utile privind caracteristicile, modul în care funcționează contracepția de urgență, eficiența și beneficiile acesteia. În secțiunea „Întreabă medicul”, utilizatorii vor putea intra în legătură directă cu Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, pentru a primi răspunsuri la întrebările personale privind contracepția de urgență. Platforma include, de asemenea, și o secțiune de forum, în care cei doritori își vor putea împărtăși propriile experiențe și vor putea discuta cu alte persoane interesate de această temă.

„Pentru o persoană care are viață sexuală activă, dar, din diferite motive, nu consideră că este momentul oportun pentru a avea copii, utilizarea unei metode contraceptive eficiente devine absolut necesară. Metodele tradiţionale (calendarul, retragerea) au eficienţă limitată, prin prisma „accidentelor” legate de utilizare. „Accidente” se pot înregistra şi în utilizarea unor metode moderne, fie uitând administrarea cu regularitate a pilulelor, fie prin ruperea sau alunecarea prezervativului. De aceea, este important ca femeile să știe că au la dispoziție o opţiune pentru prevenirea sarcinii nedorite”, a precizat dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, MedLife.

„Emergency Contraception Study”, studiu efectuat de compania globală de cercetare Millward Brown cu sprijinul Gedeon-Richter Plc., a inclus și un eșantion de peste 500 de românce cu vârsta cuprinsă între 16-49 ani care au răspuns întrebărilor pe tema obiceiurilor de utilizare și a atitudinilor cu privire atât la metodele contraceptive în general, cât și la contracepția de urgență. Intervalul de confidență 95% – marja de eroare 5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here