Studierea unui instrument muzical inca de la varste fragede poate aduce o serie de beneficii pe termen lung in dezvoltarea functiilor cognitive ale copiilor. Antrenament permanent al creierului, studierea unui instrument muzical este o activitate, dar si o metoda terapeutica recomandata de specialisti pentru dezvoltarea optima a abilitatilor esentiale.
Beneficiile studierii unui instrument muzical
Pe fondul muzicii, cu ajutorul unui instrument muzical potrivit, creierul copilul isi poate schimba intreaga arhitectura. Conform spuselor specialistilor, ascultarea muzicii, dar si cantatul la un instrument muzical imbunatateste capacitatea de concentrare si memorare. Mai jos am structurat cele mai importante beneficii ale studierii unui instrument muzical:
- Instrumentele muzicale cresc capacitatea de concentrare
Studierea constanta a unui instrument muzical presupune un efort de concentrare individual asupra sunetelor, duratei notelor, calitatii tempo-ului, etc. Orice copil care alege sa studieze un instrument muzical isi imbunatateste atentia distributiva, cat si concentrarea, abilitati ce vor fi un ajutor pentru realizare altor sarcini elementare.
- Studierea unui instrument muzical poate trata autismul sau dislexia
In urma mai multor studii efectuate, specialisti sustin fapul ca studierea unui instrument muzical de catre copiii diagnosticati cu dislexie ori autism poate avea un impact pozitiv major asupra sectiunii cerebrale, care raspunde de bataile inimii sau de respiratie. Copiii vor reusi sa proceseze mai bine informatiile dintr-o incapere zgomotoasa si vor fi capabili sa rezolve cu mai multa acuratete situatiile pe care le intampina.
- Instrumentele muzicale imbunatatesc aptitudinile matematice
Studierea unui instrument muzical presupune si citirea muzicii, mai exact, numaratul notelor. Aceasta actiune este de un real ajutor pentru dezvoltarea aptitudinilor matematice. Mai multe studii au evidentiat faptul ca elevii care studiaza un instrument muzical obtin performante mai bune la materiile stiintelor exacte, spre deosebire de elevii care nu intreprind nicio activitate muzicala.
- Studierea unui instrument muzical ajuta imbunatateste capacitatea de ascultare
S-a dovedit faptul ca scolarii care au preocupari muzicale sunt pasionati de lectura, retin si proceseaza mai usor informatiile, ba chiar au capacitatea de ascultare bine dezvoltata.
Pe langa toate aceste beneficii, studierea unui instrument muzical este un factor important si pentru imbunatatirea coordonarii corporale, pentru antrenarea perseverentei, dar si pentru prevenirea imbatranirii premature si eliberarea de stres.