Exact în momentul în care părintele începe să pregătească cina, e în timpul unei discuții cu un alt adult, se așează la laptop să trimită un mail urgent, copilul începe să se smiorcăie, devine agitat, brusc vrea atenție și poate avea un comportament nedorit. Cu siguranță mulți părinți au avut parte de astfel de experiențe sau situații. Și uneori, oferirea unui dispozitiv digital unui preșcolar ”agitat” pare să ofere o soluție rapidă. Dar această strategie de calmare ar putea fi legată de provocări mai grave de comportament pe viitor. Utilizarea frecventă a dispozitivelor digitale pentru a-i liniști pe copiii mici poate avea efecte negative pe termen lung, sugerează noile descoperiri.
Utilizarea frecventă a dispozitivelor precum smartphone-urile și tabletele pentru a calma supărarea copiilor de 3-5 ani a fost asociată cu o dereglare emoțională crescută la copii, în special la băieți, potrivit unui studiu publicat de curând în JAMA Pediatrics, scrie sciencedaily.com.
„Folosirea dispozitivelor mobile pentru a relaxa un copil mic poate părea un instrument inofensiv, temporar, bun pentru a reduce stresul în locuință, dar pot exista consecințe pe termen lung dacă este o strategie de calmare utilizată în mod frecvent. În special în copilăria timpurie, dispozitivele pot înlocui oportunitățile de dezvoltare a unor metode independente și alternative de autoreglare”, a spus Jenny Radesky, autorul studiului, medic pediatru de la un spital de copii din Michigan.
La studiu au participat 422 de părinți și 422 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani. Acesta s-a desfășurat în perioada august 2018 – ianuarie 2020, înainte de începerea pandemiei de COVID-19. Cercetătorii au analizat răspunsurile părinților și îngrijitorilor la cât de des au folosit dispozitivele ca instrument de calmare și asocierile cu simptomele de reactivitate emoțională sau dereglare pe o perioadă de șase luni.
Semnele de dereglare crescută ar putea include schimbări rapide între tristețe și entuziasm, o schimbare bruscă a dispoziției sau sentimentelor și impulsivitate crescută.
Descoperirile sugerează că asocierea dintre calmarea copilului datorită dispozitivului și consecințele emoționale asupra copilului a fost deosebit de mare în rândul băieților, în special, și în cazul copiilor care deja aveau momente de hiperactivitate, impulsivitate și un temperament mai vulcanic, care îi face mai predispuși să reacționeze intens la sentimente precum furie, frustrare, dar și tristețe.
„Descoperirile noastre sugerează că utilizarea dispozitivelor ca o modalitate de a potoli copiii agitați poate fi în special problematică pentru cei care se luptă deja cu gestionarea emoțiilor, cu dezvoltarea abilităților de adaptare emoțională”, a spus Radesky.
Obișnuința de a folosi dispozitivele respective pentru a gestiona comportamentele dificile ale copiilor este o practică tot mai des utilizată, dar care poate dăuna pe termen lung în ceea ce privește autoreglarea emoțională.