Suntem generatia care a “descoperit” internetul si, fara sa ne dam seama prea mult am devenit atat de dependenti de toata aceasta tehnologie. Studiile arata ca tehnologia ne ajuta sa ne conectam cu altii, dar ne indeparteaza de copiii nostri.
Tot mai multi oameni depasesc limitele de expunere in fata ecranelor recomandate de specialisti, iar acest lucru ne influenteaza sanatatea, fiind stabilita tot mai des legatura dintre petrecerea timpului in fata ecranelor si obezitate, depresii, anxietati etc, scrie mother.ly. Iar in ultima perioada tot mai multi copii au devenit deja dependenti de tehnologie. Dar ce ii determina pe copii sa foloseasca prea mult toate aceste gadgeturi?
Raspunsul este simplu: noi, parintii. Pentru ca un copil invata si copiaza comportamentele studiindu-i pe ceilalti, iar acest lucru include si relatia noastra cu tehnologia. Tu stii cat de mult petreci in fata ecranelor? Ce tipuri de gadgeturi folosesti tu? Cat timp? Ce fel de comportament ai atunci cand le folosesti? Ti-ai raspun sincer la aceste intrebari? Acum urmareste-ti copilul!
Un fenomen tot mai des intalnit – bineinteles, din cauza cerintelor tot mai diverse ale lumii modern care cere ultratehnologizare in aproape toate sferele vietii- este cel in care telefoanele, tabletele, computerilor etc au devenit elemente ce s-au situati cumva intre parinti si copii, afectandu-le relatia.
Paradaxol, desi gratie tehnologiei suntem tot mai conectati si mai “aproape” de alti oameni, ne indepartam si suntem tot mai deconectati de la cele mai importante persoane din viata noastra, copiii!
Daca vom urmari ce spun studiile, vom observa ca in trecut parintii petreceau mai putin timp cu copiii lor, spre deosebire de cum se intampla lucrurile in prezent. Cu toate acestea, a descrescut calitatea timpului petrecut cu copiii. Chiar daca suntem prezenti fizic, suntem absenti emotional. Iar acest “absenteism parental” ii afecteaza pe termen lung pe copii!
“O clipa”, “Stai un moment”, “Un minut, sa termin aici de scris” etc, sunt cele mai comune fraze pe care le aud copiii in ultima perioada, parintii fiind “legati” de un telefon, un laptop, o tableta etc. Apoi aceeasi parinti se mira de ce copiii au tulburari de vorbire, anumite comportamente, nu prea interactioneaza, au tulburari de deficit de atentie, si per total, o deconectare de la cei mai importanti oameni din viata lor – copiii.