Carui copil nu-i plac povestile? O parte subtantiala din ceea ce alcatuieste copilaria sunt povestile, indiferent ca sunt cu zane, monstri, zmei sau tot felul de eroi, ca Batman, Superman, Spiderman. Sau eroi in haine mai putin sofisticate, cumva “in pijamale”. Sau Patrule de catelusi. Minioni. Masinute de curse. Elsa, Ana si alte printese Disney. Toate aceste personaje din desene animate si din povesti nu sunt altceva decat Fetii-Frumosi care le aparau pe Ilene Cosanzene si salvau lumea de zmei. Singura diferenta dintre acestia si eroii de azi este ca acum luptele se poarta cu lasere si masini care pot zbura cu viteza luminii, pe cand eroii povestilor bunicilor aveau buzdugane, cai si obiecte fermecate.
Ce sunt povestile de fapt si de ce nu poate exista copilarie desavarsita fara povesti? Atunci cand ii citesti povesti un copil invata, isi imagineaza, intelege situatii, stari, conflicte, tot felul de personaje, de intamplari, de eroi. Fiecare symbol ce se regasete in povesti se regaseste intr-o forma sau alta in lumea exterioara, cea reala. De aceea, indemnul este sa alegi cu grija povestile sau povestioarele pe care I le prezinti copilului.
Povestile sunt puntea dintre lumea reala si lumea imaginara, cea interioasa si, in mod cert, orie copil va fi infinit mai bogat imaginar sim ai creativ daca si-a trait copialria in lumea povestilor.
Ale celor din zilele lui, bineinteles.
Cine este Harry Potter? Un fel de Praslea cel Voinic, care tot inceaca sa se lupte cu lumea magiei negre, care tot inceaca sa ia tot felul de talismanem ce pot fi utilizarte in folosul oamenilor, si sa le scoata din mana celor rai care vor sa le foloseasca impotriva oamenilor. Asa cum tu iti doreai la serbare sa fii Alba ca Zapada sau Cenusareasa asa si fiica ta isi doreste sa fie Elsa sau Ana. Asa cum sotul tau isi dorea sa fie Printul sau Fat- Frumos asa si fiul isi doreste sa fie Batman.
Modelele sunt aceleasi. Iar nevoile copiilor exact la fel.
Copiii au nevoie de povesti.