Este cunoscut faptul ca o locuinta curata este o locuinta sanatoasa. Asigura-te ca rutina spalatului zilnic pe maini este prioritara in familie, chiar si pentru bebelus. Acorda o importanta lenjeriilor de pat, dar si draperiilor. Nu ezita sa le spui si musafirilor sa se spele pe maini atunci cand vin in vizita. De asemenea, animalele de companie au nevoie de patutul lor, nu de al tau si nu de-al copilului. Iata cateva obiceiuri de care ar fi bine sa tii cont.
Gandeste-te la spalatul pe maini ca la o prioritate pentru fiecare membru al familiei
Atat membrii familiei (da, si bebelusul), cat si musafirii care va trec pragul trebuie sa aiba mainile curate. In cazul bebelusului, spala-i de fiecare data manutele inainte de hranirea lui. Ca parinte, trebuie sa te speli pe maini dupa ce schimbi scutecelul, dupa ce folosesti toaleta, dupa ce vii din gradina, si neaprat dupa ce ai avut in ingrijire o persoana bolnava. Asigura-te ca sapunul si apa sunt mereu la indemana, chiar si gelurile antibacteriene sunt necesare atunci cand nu ai acces la apa, scrie What to expect.
Cum eviti bolile alimentare
Consumului unor alimente alterate sau insuficient preparate termic poate avea consecinte negative atunci cand vorbim despre bebelusi si toddleri, al caror sistem imunitar nu este pregatit sa faca fata infectiilor. Prin urmare, tine la distanta bacteriile daunatoare urmand urmatoarele sfaturi:
- Spala-ti mainile in apa fierbinte si sapun inainte, in timpul si dupa ce gatest, in special atunci cand ai de preparat mancaruri care includ carne cruda, peste, oua etc.
Citeste si Cum scapi de alergenii de acasa: praful si mucegaiul, adevarate probleme
- Tocatoare…diferite. Pastreaza unul pentru legume si altul pentru taierea carnii si al pestelui. Tocatoarele trebuie spalate dupa fiecare utilizare in apa fierbinte, iar atunci cand se deterioreaza ar trebui schimbate.
- Nu pastra alimentele calde/fierbinti cu alimentele/mancarurile reci
- Sterge frecvent suprafetele din bucatarie, cum ar fi blaturile, manerele etc. Trebuie sa ai la indemana dezinfectant atunci cand cureti suprafetele.
- Spala, in mod regulat, carpele si prosoapele de bucatarie!
- Nu lasa preparatele gatite intr-un loc unde se gasesc alimente crude! Se poate intampla ca bacteriile de la alimentele crude, chiar si de la legume sa fie preluate si de mancarurile gatite.
Spatiul de dormit trebuie sa fie unul curat
Spala, o data pe saptamana, in apa fierbinte cearsafurile paturilor. Mai ales cand un membru al familiei este bolnav, recomandarea ar fi sa fie spalate mai des. Paturile de copil trebuie frecvent curatate. Animalele de companie trebuie sa aiba fiecare culcusul separat si nu trebuie sa-l imparta cu al tau sau cu al copilului.
Citeste si Sfat util pentru parinti! Cum dezinfectezi casa, fara sa folosesti substante chimice!
Lucrurile personale …nu se imprumuta
De exemplu, cand vine vorba despre periutele de dinti, poti alege o culoare diferita de restul periutelor pentru a nu le confunda. Schimba periutele de dinti la fiecare trei, patru luni. Chiar si capul unei periute electrice trebuie schimbata la fel de des, scrie Doctorul Zilei.
Incaltamintea trebuie sa stea departe de bebelus
Sfatuieste-i atat pe membrii familiei, cat si pe musafiri sa se descalte fie la usa, fie inauntru pe hol, mai ales stiindu-se ca exista si un bebelus in familia respectiva. Astfel, murdaria si germenii „asteapta” la usa si nu sunt imprastiati pe podeaua/covorul unde bebelusul isi petrece o mare parte din zi.
Tips-uri atunci cand cineva este alergic
Daca un membru al familiei este alergic, asigura-te ca mediul in care traieste nu este unul cu praf, mucegai sau par de animale. Poti achizitiona un aspirator cu filtru hepa, care va ajuta la eliminarea impuritatilor din aer.
Spala draperiile o data pe luna si jucariile de plus ar trebui spalate mai des, mai ales daca se joaca des copilul cu ele. Daca sunt prea multi aburi in bucatarie sau in baie, poti deschide o fereastra pentru ca incaperea sa se aeriseasca si pentru ca a nu se forma mucegaiul.
Autor: Andreea Borcila