Gemenii sunt fascinanti. Cei mai multi cred despre ei ca au perceptii extrasenzoriale, ca simt ce simte celalalt chiar daca sunt la mare distanta unul de altul. Unele perechi de gemeni confirma acest lucru, altele sustin insa ca cei doi sunt atat de diferiti, de parca nici nu ar fi frati. Pare paradoxal, dar gemenii pot fi foarte diferiti unul de celalalt. Si explicatii exista.
Intr-adevar, au gene comune. Gemenii monozigoti au in comun 100% din gene, iar cei dizigoti 50%. Si asta poate explica de ce seamana atat de mult fizic, gandesc uneori la fel, au pasiuni comune. Si totusi, cei mai multi parinti de gemeni sustin ca unul este cuminte, celalalt neastamparat sau ca unul este foarte expansiv, vorbaret, iar celalalt timid. Altfel spus, modul lor de exprimare si comportamentul sunt foarte diferite. Adevarul este ca oamenii de stiinta nu s-au pus de acord in acest sens.
Studii diferite au rezultate complet diferite. De exemplu, in cartea „Rasa, evolutie si comportament. O perspectiva a istoriei de viata”, a profesorului J. Philippe Rushton, de la Universitatea Westwen Ontario, se citeaza ‘Proiectul Minnesota’.
E vorba de perechi de gemeni care au avut vieti separate si totusi aveau in comun multe lucruri placute si neplacute. Membrii uneia dintre aceste perechi, ‘gemenii Jim’, au fost adoptati de mici de doua familii diferite din punct de vedere social.
Amandoi si-au numit animalul preferat din copilarie ‘Toy’, s-au casatorit si au divortat de femei cu numele Linda si apoi s-au recasatorit cu femei purtand numele Betty.
Unul din gemeni si-a numit copilul James Allen, celalalt i-a spus James Alan.
O alta pereche de gemeni separati era formata din persoane care radeau tot timpul. Fiecare dintre gemeni a spus ca parintii adoptivi erau foarte rezervati si seriosi. Fiecare dintre ei a declarat ca nu a cunoscut niciodata pe nimeni care sa rada atat de usor ca ei pana cand nu si-au intalnit propriul geaman.
Pe de alta parte, „Psychology Today” a publicat o serie de interviuri realizate cu gemeni de diferite varste.
Concluzia era ca, in afara unui set comun de gene, acesti gemeni erau cat se poate de diferiti unul de altul, atat de diferiti incat ajungeau la conflicte daca petreceau prea mult timp impreuna.
In Romania nu au fost efectuate studii ample asupra gemenilor, dar sunt cunoscute zone in care acestia predomina.
De exemplu, orasul Stei detine recordul. Printre cei 9.000 de locuitori traiesc nu mai putin de 74 de gemeni, iar la nivelul judet ului Bihor sunt 400.
Scopul unui parinte de gemeni ar trebui sa fie cel de a-i incuraja sa se dezvolte diferit.
Ideea e ca, pe langa ADN, gemenii au ceva in comun, ceva ce e foarte greu de definit. Insa, in multe cazuri, acest ceva este educat de familie, de mediu. Gemenii se nasc intr-un mediu in care exista deja asteptari de la ei. Parintii, oamenii din jur, se asteapta ca ei sa semene, sa gandeasca la fel, sa aiba calitati telepatice. Si atunci e greu de spus daca toti gemenii au astfel de abilitati sau se antreneaza de mici sa le dezvolte. In primul rand, ei sunt impreuna din momentul nasterii si firesc ca invata unul de la altul, ca se imita. Apoi, traind impreuna, invata sa se simta reciproc. Ar trebui sa te gandesti ca sunt persoane diferite si au dreptul la experiente si personalitati diferite. Unii dintre gemeni isi rezolva singuri aceasta problema, fiind de mici in competitie unul cu altul si dezvoltandu- se cat se poate de diferit, chiar diametral opus.
E o revolta fata de presiunea adultilor sau, pur si simplu, o reactie contrara, nascuta din dorinta de a se afirma, de a castiga atentia. Scopul unui parinte ar trebui sa fie cel de a-i incuraja sa se dezvolte diferit, mentinand o relatie de cooperare intre ei. Desigur competitia sau conflictele nu trebuie incurajate, fiecare trebuie sa fie constient de calitatile pe care le are si sa le foloseasca.
A-i imbraca la fel, a le lua aceleasi obiecte sau jucarii e ca si cum ai incerca sa-i dresezi, sa-i inveti sa se conformeze unor cerinte impuse de tine. Iar unul cu siguranta va reusi mai bine decat celalalt sa-ti indeplineasca asteptarile, sa-ti faca pe plac si apar comparatii, discriminari, iar la cel care nu reuseste manifesta complexe de inferioritate.
Firesc ar fi pentru parinti sa realizeze ca au fost binecuvantati cu doi copii si sa nu incerce sa-i transforme in una si aceeasi fiinta. Gemenii vor fi oricum apropiati si vor avea o legatura speciala tocmai datorita faptului ca petrec mult timp impreuna si isi influenteaza reciproc personalitatile. Pe de o parte, se vor imita unul pe altul, ajungand astfel sa aiba multe puncte in comun, iar pe de alta parte, din cauza competitiei care apare intre frati, se vor manifesta diferit si se vor contrazice adesea.