Si pentru copii, si pentru viitoarea persoana care isi asuma rolul de parinte al acestuia, situatia care se creeaza este pe cat de complexa, pe atat de delicata si de dificila. Sa fii parinte vitreg inseamna responsabilitate, dragoste de parinte, probleme de familie, momente pretioase, dar si grele, cu bucurii, dar si boli, pe scurt, tot ce presupune sa fii parinte adevarat, cu norma intreaga.
Esti parinte vitreg? Iata cum te poti adapta mai usor noului rol
Incercarea cea mai dificila in asumarea rolului de parinte, atat pentru copii, cat si pentru noii parinti, asa-numiti „vitregi”, este de fapt avalansa de schimbari care survin odata cu noua situatie. E bine sa nu fii speriat de aceasta chiar daca apar mici perioade de criza, situatii pe muchie de cutit. Exista o parte frumoasa a rolului de parinte, mai ales daca ai reusit sa te acomodezi cu schimbarile, si ai reusit sa-i faci si pe cei mici sa le accepte ca pe ceva firesc. De aceea a deveni parinte vitreg, casatorindu-te (sau intrand intr-o relatie) cu cineva care are copii, poate deveni o experienta extraordinara si mai ales, implinitoare.
Rolul asumat este destul de greu, dar iti va da satisfactia ca poti fi alaturi de cineva mai tanar ale carui personalitate si caracter le poti modela.
Copiii sunt cei carora le daruiesti experienta ta si carora le oferi toate oportunitatile si sansele sa invete sa-si dezvolte mai tarziu singuri propriile relatii.
Pentru foarte multi parinti vitregi nu este greu, dar sunt si situatii cand drumul e lung si anevoios. Plus ca acest rol nou, dincolo de responsabilitatile si sacrificiile pe care le cere, poate, de asemenea, duce la confuzii si chiar conflicte cu noul partener de viata, cu fostul partener de viata, cu propriii copii naturali, daca este cazul etc. Prin urmare, un complex intreg de complexe si probleme.
Vestea proasta este ca nu exista o reteta sau o formula pentru a fi parinte perfect.
Fiecare familie are propria ei dinamica, propriile reguli si rigori, propriul ritm si principii, important este sa poti sa abordezi noua situatie cu rabdare si intelegere. Dar mai ales sa incerci sa fii tolerant si sa intelegi cu adevarat sentimentele tuturor celor implicati.
Sfaturi
Cateva modalitati iti pot fi de ajutor pentru a te putea adapta mai usor noului tau rol. La inceput, „ia-o usor”. Arata-i copilului pentru ce te afli in preajma lui, fa-l sa simta ca rolul tau este de a-i purta de grija, de a fi un membru iubitor si un mentor in viata lui, ca se poate baza pe tine in orice moment, si la bine si la greu.
Nu dispera daca micutul nu te accepta imediat sau nu te asculta asa cum ai vrea tu, si micutul are personalitatea lui, iar relatiile solide se contruiesc si cresc in timp.
Lasa lucrurile sa se dezvolte in mod natural, nu impune nimic, nu te purta artificial, copiii simt imediat cand adultii se prefac si nu sunt sinceri. Mai ales copiii care si-au pierdut un parinte prin deces sau care au asistat la un divort problematic intre parinti, in general, au nevoie de mai mult timp pentru a se reface si a te accepta pe deplin.
Pentru copiii ai caror parinti sunt divortati noua legatura poate insemna pierderea sperantei reimpacarii parintilor naturali. De aceea copiii in astfel de situatii pot fi furiosi, se simt raniti, confuzi. Iar tu e bine sa pui nevoile inainte, nu dorintele. Copiii au nevoie de dragoste, afectiune, dar si de reguli ferme. Daca le faci daruri ca sa le castigi dragostea sau lasi de la tine cand este cazul sa intervii, pierzi in rolul de parinte.
Si nu in ultimul rand, lasa in urma trecutul de dragul copiilor. Nu-i intreba de fostul- sau fosta-, si mai ales, nu-i interoga pe micuti legat de regulile si obiceiurile vechi ale casei. Cel mai bine ar fi sa comunici cu noul partener si sa luati deciziile impreuna.
Citeste si: Esti parinte vitreg? Iata cele mai bune sfaturi de a gestiona noul rol