Pandemia ne-a obligat sa ne adaptam repede (foarte repede!) la aceasta criza: ne distantam social, respectam cu strictete reguli de igiena (chiar am invatat sa ne spalam mainile, bine de tot, cate cel putin 20 de secunde!), intelegem ce inseamna carantina si suntem responsabili, purtam masti si manusi la cumparaturi, si iesim din casa o data pe saptamana. Si da, cel mai mult #stamacasa.
Multi si-au descoperit abilitati noi, au facut curatenie in casa, asa cum nu au mai facut de mult timp, au triat din lucruri prin casa si au descoperit ca multe sunt chiar inutile. Ah, da, si s-au apucat serios de gatit! Retelele sociale sunt pline de poze cu tot felul de mancaruri delicioase pe care romanii le-au descoperit acum, in plina pandemie. Si inca ceva, brusc, toti fac paine! Paine cu seminte, fara seminte, cu faina alba integral, “banana bread” (cum, nu stii?), painici cu maia etc. Multa paine, drojdie sa fie.
Dar pe langa toate aceste schimbari, tot mai multi se intreaba, mai in gluma, mai in serios urmatorul lucru: “carantina, carantina, dar daca stau cuplurile mult in casa, se intampla sa gaseasca astfel si mai mult timp liber pentru… activitati placute care pot duce la venirea berzei cam in 9 luni?”. Si acum la modul cel mai serios: dupa pandemia de Coronavirus va creste natalitatea?
“Nu cred ca vom avea parte de un <baby boom> (n.a: crestere brusca a natalitatii) la noua dupa pandemie. Intr-un context mai putin grav decat acum, spre exemplu, in cazul unei furtuni de zapada sau a unei ierni mai grele, da, atunci este posibil sa asistam la o crestere usoara a numarului de sarcini” a explicat Dr. Renee Wellenstein, medic prima obstetrica ginecologie din New York, scrie cnn.com.
“Bolile, carantina si decesele, toate acestea pot avea un impact major asupra conceptiei, sarcinii si nasterii” scrie ifstudies.org. “Studiile anterioare au aratat ca evenimentele cu rate inalte de mortalitate, precum bolile, cutremurele si alte dezastre naturale (uragane, tornade) au avut efecte destul de predictibile, precum reducerea nasterilor in cele 9 luni urmate fiecarui eveniment” scrie sursa citata anterior.
Autor: Inga Stoian