Copiii au nevoie sa stie ca sunt importanti, sa simta ca sunt iubiti

Photo by Gustavo Fring from Pexels

A fi parinte este probabil cea mai minunata dintre experientele pe care viata ni le ofera. Insa este si un test dificil pentru ca ne pune la incercare grea rabdarea si, asa cum scoate tot ce este mai bun din oameni, poate uneori sa scoata la iveala si furie sau agresivitate.

Copiii sunt oglinda parintilor si, in marea majoritate a cazurilor, comportamentul micutilor este generat de cel al parintilor. Daca nu este vorba de anumiti copii, cu anumite probleme, atunci e dificil de gasit scuze sau circumstante atenuante pentru parintii copiilor cu comportamente agresive sau negative.

E aproape imposibil sa gasesti o reteta dupa care parintii sa-si ghideze comportamentul in situatii specifice. Insa parintii pot invata anumite tipuri de comportament astfel incat sa poata construi relatii puternice si pozitive cu copiii lor. Construirea unei relatii de incredere puternica este temelia pentru o educatie eficienta si pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului. O legatura slaba intre parinti si copii poate duce la dificultati emotionale si comportamentale.

Copiii au nevoie sa stie ca sunt importanti pentru parinti

Majoritatea oamenilor devin parinti cu prea putine cunostinte despre dezvoltarea copiilor, de aceea de cele mai multe ori actiunile lor se bazeaza mai degraba pe insticte si intuitie sau pe experientele din copilarie. Si, mai rau, inca exista parinti care au impresia ca daca nu lovesc sau daca nu tipa, isi pierd autoritatea in fata micutilor si sunt perceputi drept slabi si permisivi. Insa nu isi dau seama ca actiunile dintr-un anumit moment sunt de fapt reactii emotionale si rationale, din cauza stresului si presiunii. De aceea studiile de specialitate au identificat cateva principii de baza care ii pot ajuta pe parinti sa faca fata provocarilor si sa poata construi o relatie sanatoasa parinte-copil, bazata pe o educatie pozitiva.

Ca parinte e bine:

  • Sa identifici obiectivele parentale pe termen lung – obiectivele pe termen scurt sunt ceea ce iti doresti sa faca micutul tau acum, in acest moment, intr-o anumita situatie, iar cele pe termen lung sunt calitati pe care speri sa le aiba copilul tau ca adult si relatia pe care ti-o doresti sa o ai atunci cu el.
  • Sa oferi caldura si structura/organizare in toate interactiunile cu copilul tau.
  • Sa intelegi gandurile si sentimentele copilului tau in diferite situatii.
  • Sa cauti solutii pentru rezolvarea problemelor, nu sa abordezi punitiv un conflict.

Construirea unei relatii sanatoase intre parinti si copii

Daca parintii tipa, lovesc si umilesc verbal, ii invata exact opusul a ceea ce isi doresc sa educe la copiii lor. Micutii le vor imita comportamentul in situatii similare.

Cand iti simti muschii incordati, inima batand cu putere si tonalitatea vocii ca are tendinta sa se ridice, este un semn ca ai o oportunitate de a invata copilul ceva important. In acele momente, mai bine respira adanc, nu izbucni si nu reactiona sub imperiul impulsurilor de moment. Profita de situatia creata si gandeste in perspectiva. Aceasta poate fi o ocazie minunata in care il poti invata pe copil sa o gestioneze corect: sa comunice respectuos chiar si atunci cand este frustrat, sa faca fata unui conflict fara sa loveasca, sa tina cont de sentimentele celor din jur, sa isi atinga obiectivul fara sa raneasca emotional sau fizic pe cineva.

Pe scurt, stresul si frustrarea pe care le poti simti in anumite situatii iti ofera oportunitatea sa fii un model bun pentru copilul tau. Cand tu, ca parinte, reusesti sa depasesti cu bine aceste stari, le arati copiilor cum sa faca fata propriilor frustrari.

Copiii au nevoie sa simta ca sunt iubiti de catre parinti. Au nevoie de caldura din partea lor.

Copiii sunt mai motivati sa incerce, sa invete din greseli si sa faca progrese atunci cand se simt sprijiniti, cand se simt iubiti.

Cand simt teama, devin mai putin motivati si mai neincrezatori. Iar daca se simt respectati, apreciati, iubiti si protejati, vor avea incredere in ei insisi.

Caldura inseamna protectie fizica si emotionala din partea parintilor, ceea ce ii face pe micuti sa aiba incredere in parintii lor, fapt care ajuta la cresterea stimei lor de sine si a motivatiei de a incerca. Odata cu acestea copiii invata importanta empatiei si a respectarii emotiilor celor din jur.

Copiii au nevoie de structura, iar aceasta inseamna informatie si comunicare clara si respectuoasa.

Copiii invata cel mai bine cand au informatia, cand sunt ajutati sa gaseasca cele mai potrivite metode pentru a-si atinge motivele pentru care sunt stabilite reguli si limite.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here