Comportamentul parintilor, influentat de copilul cu ADHD?

Imagine de Sarah Richter de la Pixabay

In Romania, o mare parte dintre parintii care au copii ce prezinta simptomele ADHD (tulburare cu deficit de atenţie, hiperactivitate/impulsivitate), refuza sa consulte un specialist in vederea administrarii unui tratament, potrivit unui studiu national ce a analizat perceptia parintilor referitoare la aceast sindrom.

Specialistii considera ca faza de negare prin care trec parintii este de lunga durata si poate agrava starea copilului. Insa, cei care fac acest pas, devin mult mai constienti de ADHD si recunosc impactul pe care il are. Totodata, un tratament adecvat poate imbunatati vizibil comportamentul copilului, atata vreme cat si parintii sustin acest demers.

S-a facut un studiu cu scopul de a obtine o imagine clara asupra perceptiilor parintilor referitor la impactul ADHD. Iata rezultatele cercetarii:  majoritatea parintilor din Romania (26,8%) considera ca intregrarea intr-un colectiv este cel mai important aspect pentru a asigura copilului un viitor bun. Urmatoarele elemente ca grad de importanta sunt: absolvirea studiilor superioare (22,0%), casatoria si intemeierea unei familii (13,4%), o viata independeta (13,4%), etc.

Totodata, parintii sunt de parere ca principalele dificultati intampinate de catre copiii cu ADHD sunt cele legate de experiente sociale precum: dificultati in dezvoltarea si/sau mentinerea unor relatii cu ceilalti copii (19,5%), dificultati in controlarea dispozitiei (17,1%), dificultati de auto-control (11,0%).

Impactul negativ al ADHD asupra copilului, atat social, cat si emotional, este recunoscut si de catre parintii din Romania. Parintii considera ca ADHD are un impact negativ asupra dezvoltarii emotionale (87,8%) a copiilor si respectiv asupra dezvoltarii sociale (86,6%). Parintii (45,1%) sustin ideea conform careia, dezvoltarea emotionala s-ar putea imbunatati daca se petrece mai mult timp in familie, iar o mai buna dezvoltare sociala este realizata prin cresterea numarului de interactiuni cu prietenii sau colegii de scoala (opinie a 52,4% dintre respondenti).

Studiul a mai evidentiat ca parintii recunosc ca afectiunea copilului le-a influentat propriul comportamentul social. Cei intervievati au declarat ca s-au schimbat din punct de vedere social, din momentul in care copilul a inceput sa prezinte simptome ale ADHD. 57,3% au aflat mult mai multe lucruri despre ADHD, 41,5% au lipsit de la birou, 34,1% afirma ca numarul certurilor in familie a crescut, si doar 9,8% sustin ca s-au simtit mai apropiati de partenera/partener.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here