Artele martiale, sub orice forma si stil, stau la baza dezvoltarii sanatoase a copiilor din toata lumea. Despre beneficii cu privire la sanatate, dezvoltare mentala, socializare si deprindere de valori morale consistente am stat de vorba cu Sensei Kevin-Stefan Mares.
Sensei Kevin-Stefan Mares a crescut in dojo (sala de antrenament pentru arte martiale) , sub aripa tatalui sau, Dai-shihan Gabriel Mares, prima amintire din sala de antrenament avand-o de la varsta de 7 ani. S-a dezvoltat in sala ca fizic, fire si temperament. Disciplina artelor martiale si stilul de viata dinamic si foarte bine organizat l-au determinat sa isi doreasca sa urmeze o cariera militara, in prezent fiind elev in clasa a 11-a la un liceu de prestigiu din Piatra Neamt .
Numerosi elevi le-au trecut pragul dojo-ului, de la invatacei cu varsta de 4 ani pana la pensionari. Dojo-ul lui este situat in Piatra Neamt si are in componenta 4 grupe de pregatire departajate in funct ie de varsta: Gradinita de Ju Jutsu, 7-11 ani, 11-14 ani si adulti.
De ce este important pentru prescolari sa practice arte martiale?
Din prima zi in care un prescolar a pasit in dojo el invata tainele autocontrolului, respectului pentru colegii de antrenament si pentru sensei. Inca de mici acestia inteleg ceea ce inseamna disciplina. Artele martiale contribuie la dezvoltarea prescolarului pe multiple planuri: mobilitate, dezvoltare fizica armonioasa, imbunatatirea rezistentei la efort si a respiratiei, imbunatatirea posturii, echilibru emotional, dezvoltarea capacitatilor de socializare si traire in colectivitate, responsabilitatea lucrului corect si in siguranta cu partenerul (denumit in artele martiale ,,uke’’).
Care sunt abilitatile pe care un prescolar ar trebui sa le aiba pentru a practica Ju Jutsu?
Abilitatile celor mici se capata in timp. Interesul nostru nu este de a face o preselectie in momentul in care acestia ne calca pragul dojo-ului. Fiecare nou sportiv poate fi un mic ,,samurai” in devenire, iar eu ca sensei imi dau silinta ca fiecare copil in parte sa dobandeasca niste abilitati care il pot ajuta pe termen lung, pentru a nu rata un tanar talent ce poate fi cultivat in sala de antrenament. Astfel, dorim sa le dam curaj parintilor sa isi aduca copiii in sala de arte martiale.
Care sunt valorile morale de baza pe care i le insuflati unui prescolar practicant de Ju Jutsu?
Zicala dupa care ma ghidez personal si pe care ghidez orice elev in timpul antrenamentelor este ,,Artele martiale incep si se termina cu respect”. Prin practicarea artelor martiale, cei mici dobandesc curaj, loialitate, onoare, integritate, sinceritate si spirit competitional. Toate aceste calitati provin din codul Bushido, codul dupa care samuraii se ghidau, cod dupa care fiecare practicant de arte martiale trebuie sa se ghideze atat in sala de antrenament, cat si in viata.
Observati vreo diferenta intre copiii de la Gradinita Ju Jutsu si alti copii de varsta lor din punct de vedere al dezvoltarii sociale, motrice si mentale?
Da, am observat diferente substantiale in dezvoltarea capacitatilor socio-emotionale. Copiii care practica arte martiale sunt mai disciplinati, calmi si ordonati. Ei isi pot stapani sentimentele de furie si dezamagire mai bine decat alti copii de varsta lor. Se conformeaza mai rapid regulilor stabilite de parinti, educatoare, bunici, etc.
Cum traim in era tehnologiei si din ce in ce mai multi copii se refugiaza in videoclipuri pe Youtube si jocuri pe telefon, am observat faptul ca micii practicanti de Ju Jutsu sunt mai ancorati in realitatea zilnica si mai prezenti cu mintea. Se pot concentra mai usor si isi pot linisti mintea mai rapid cu ajutorul exercitiilor de respiratie pe care forma de salut de la inceputul antrenamentului o impune.
Parintii se tem ca artele martiale pot dezvolta agresivitatea copiilor in loc de educatia lor. Cum pot fi prevenite reactiile agresive ale copiilor?
Micii practicanti de arte martiale studiaza auto-apararea, nicidecum moduri de a agresa alti copii. Cum am mentionat anterior, sportivii deslusesc tainele autocontrolului, astfel vor deveni constienti de puterea informatiei pe care o detin prin insusirea tehnicilor elementare de Ju Jutsu pe care ei le invata si se vor gandi de doua ori inainte sa loveasca pe cineva. Un copil ,,timid” ce paseste intr-un dojo va deveni ,,curajos” iar un copil ,,nazdravan” isi va corecta temperamentul muncind in fiecare zi.
Ju Jutsu este un stil de arte martiale complex, ce insumeaza mai multe tehnici de blocare a unui atac. Regula dupa care judecam modul de actiune intr-o situatie conflictuala are mai multi pasi. In pasul 1 incercam sa rezolvam problema verbal. In pasul 2, daca interlocutorul devine ofensiv si se apropie de noi trebuie sa incercam sa evitam contactul fizic si sa continuam discutia. De-abea in pasul 3, daca interlocutorul devine agresiv si inceraca sa ne loveasca, sa incepem tehnicile de neutralizare si imobilizare. Prin faptul ca cei mici nu inteleg intotdeauna gravitatea unei lovituri date in joaca, noi le explicam pe intelesul lor acesti pasi si le expunem solutia pasnica. O fraza ce are efect asupra lor este ,,Cel mai destept cedeaza’’. Cultivarea non-agresivitatii si a dialogului este modul prin care prevenim reactiile agresive ale prescolarilor.
Un alt lucru care are impact in aceasta chestiune este faptul ca elevii mei prescolari isi consuma energia in sala de antrenament prin activitatile pe care le desfasor in timpul antrenamentelor, cum ar fi trasee aplicative cu jaloane, steppere, scari din material textil si alte materiale pe care le avem in dotare, jocuri distractive benefice pentru conditia fizica si agilitate, precum si tehnici simple de autoaparare. Copiii stiu ca au un loc al lor in care isi pot manifesta agresivitatea intr-un mediu controlat si nu simt nevoia sa o afiseze in alte contexte.
Autor material si fotografii: Andronache Codrina-Ioana