Aparitia copilului si conflictele cu familia extinsa

Indiferent de cat de frumoase si de cordiale sunt relatiile cu membrii familiei extinse, dupa aparitia copilului s-ar putea sa apara si anumite conflicte. Iata care sunt cele mai des intalnite conflicte cu familia extinsa dupa aparitia bebelusului in viata voastra.

Citeste si: Bunica stie totul. Sau nu prea. Cele mai importante legi ale grandparentingul

Vizitele neanuntate

Bineinteles ca membrii din familia extinsa pot considera ca nu au motive reale de a-si face anuntata vizita. Doresc sa vada bebelusul (nepotul, nepoata) si prin asta au cam spus totul. Este minunat ca doresc sa va viziteze, dar primele luni din viata bebelusului sunt impredictibile, de aceea, cel putin vizitele bunicilor si/sau rudelor ar trebui sa fie cat se poate de predictibile. Asa ca nu ezita sa le spui: “Ne bucuram foarte mult ca doriti sa ne vizitati, dar sunati-ne mai intai, astfel incat sa stabilim impreuna cand exact ar fi cel mai bine pentru toti”.

Vizitele prelungite

Este minunat, atunci cand membrii familiei extinse vin in vizita si va ajuta, dar uneori aceste vizite pot fi epuizante si mult prea lungi. Discuta cu partenerul despre cum ar trebui sa se desfasoare si cat ar trebui sa dureze aceste vizite, apoi anuntati-i prietenos si amabil si pe vizitatori.

Comparatii, competitii…

O pereche de bunici considera ca “ceilalti” bunici petrec mai mult timp cu bebelusul. Unii bunici aduc unele jucarii, in timp ce ceilalti aduc alte jucarii. Si chiar daca nu vor recunoaste, uneori poate exista o anumita doza de gelozie de la care pot sa apara scantei, comparatii, competitii.

Alegerile tale si alegerile lor

Sa alaptezi sau sa-i oferi biberonul copilului, sa-l dai cu crema la fundulet sau cu ulei nu stiu de care, sa-l lasi sa doarma singur in patut sau sa doarma cu tine, sa-l mai lasi sa si planga sau sa-l ridici de fiecare data in brate etc. Si tot asa. Un adevarat asalt de informatii. Si acestea nu trebuie sa vina neaparat sub forma de critica. De fapt, de cele mai multe ori vin sub forma de sugestii (multe!) si sfaturi (nesolicitate!), pe care (ar trebui!) sa le adopti.

Daca esti convinsa de alegerile si deciziile tale, atunci alegerile celorlalti nu ar trebui sa te deranjeze.

De ajutor si nu prea

Familia extinsa stie ca ai nevoie de ajutor si doresc sa te ajute. Uneori insa ajutorul celorlalti iti poate complica mai mult viata, in loc sa o usureze. De aceea, solutia ar fi sa te gandesti la cateva sarcini (de exemplu: mancare, curat prin casa, de pus hainele la uscat, de calcat hainele sau de facut unele cumparaturi), la care ai nevoie de ajutor si care ar putea fi indeplinite cu usurinta de catre ceilalti membri ai familiei extinse, in timp ce tu ai grija de bebelus.

Citeste si: Studiile confirma: bunicii care au grija de nepoti traiesc mai mult

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here