Animalele de companie ajuta copiii sa se dezvolte emotional

Mai multe studii internationale au scos in evidenta faptul ca acei copii care au in preajma un animal de companie sunt avantajati din mai multe puncte de vedere. Animalele ajuta in special la educarea si dezvoltarea psihologica a copiilor, dar aduc in acelasi timp si beneficii de sanatate.

Astfel, copiii care cresc alaturi de un animal de companie au o imunitate mai buna si sunt mai putin alergici. In plus, animalele devin prietenii carora cei mici li se destainuie atunci cand sunt suparati, dovedind o mare capacitate de empatie. Interactionand des cu animalul de companie, copiii isi dezvolta astfel si abilitatile de interactiune si socializare cu oamenii, iar aceasta experienta de formare ii va ajuta pe tot parcursul vietii. Ei invata astfel inca de mici ce inseamna prietenia si afectiunea si cum sa devina mai responsabili, prin asumarea consecintelor faptelor lor.

Acesta a fost si motivul pentru care a fost creat programul educational „Abecedarul ingrijirii animalelor de companie”. Derulat pentru al treilea an in scolile din Bucuresti de Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si cu sustinerea Pedigree si Whiskas, programul ii invata pe cei mici cum sa se comporte responsabil fata de animalul de casa.

In cadrul acestui program, elevii claselor a II-a invata regulile de baza ale ingrijirii animalelor de companie si beneficiile convietuirii cu animalele. Pe parcursul lectiilor interactive sustinute de medici veterinari se pune accent crescut pe educarea si responsabilizarea copiilor care au sau vor avea in grija animale de companie.

„Prietenia care se leaga intre cei mici si animalele de companie porneste de la nevoia de afectiune atat a copiilor cat si a partenerilor de joaca necuvantatori si aduce beneficii intregii familii. Cainele si pisica nu sunt doar tovarasi de joaca, ci si ascultatori atenti pentru cei mici; ei au mereu timp, ofera un sentiment de protectie si siguranta, iar copiii le pot povesti tot ce au pe suflet”, a declarat medicul veterinar Cristina Hegedus.

Prin ingrijirea unui animal de companie – fie ca este vorba de o pisica, un caine, un papagal sau hamster – cei mici deprind simtul raspunderii si respectul fata de cei din jur. Specialistii afirma ca este benefic pentru un copil sa aiba in preajma un animal de companie mai ales dupa varsta de sapte ani. Dupa aceasta varsta un copil poate avea grija de animalul de companie, poate iesi cu acesta la plimbare, il poate hrani sau spala, iar toate acestea il fac pe copil sa devina mai responsabil, mai atent la cei din jur. Adevarati prieteni pentru cei mici, animalele de companie nu cer in schimb decat atentia si afectiunea stapanilor.

Programul desfasurat in scolile din Bucuresti a fost gandit pentru a crea o platforma educationala originala, prin care cei mici sa descopere intr-un mod placut, cu ajutorul unor informatii usor de asimilat, responsabilitatea de avea in grija un animal.

„Derulam acest program pentru al treilea an consecutiv si ne bucura receptivitatea copiilor, dar si a profesorilor care sustin in mod direct desfasurarea lectiilor. Avem convingerea ca fiecare elev va transmite mai departe familiei si prietenilor atat bucuria de avea un animal cat si grija speciala pe care acesta o solicita”, a mai spus medicul Cristina Hegedus.

Pe parcursul orelor sustinute in cadrul programului educational „Abecedarul ingrijirii animalelor de companie”, copiii afla informatii despre cum sa-si aleaga animalul potrivit, cum sa se poarte in preajma unui animal cu sau fara stapan si cum sa “citeasca” mesajele transmise de acesta. Cei mici primesc in plus brosuri special concepute pentru acest program, care contin desene, sfaturi si jocuri cu si despre animale.

Asemeni editiilor precedente, programul „Abecedarul ingrijirii animalelor de companie” se desfasoara in Bucuresti la nivelul claselor a II-a pana in luna iunie 2009, tinandu-se cont de vacantele scolare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here