Principii de aur in parenting: cum iti ajuti micutul sa creasca armonios

Imagine de Марина Вельможко de la Pixabay

Comportamentul copilului tau te nemultumeste? Ei bine, este posibil ca relatia voastra sa necesite ceva atentie din partea ta.

In noua sa carte, „10 principii fundamentale ale parentingului”, doctorul in psihologie Laurence Steinberg prezinta o serie de sfaturi bazate pe cercetari stiintifice de top realizate pe parcursul a 75 de ani. Acestea, spune expertul, pot servi drept rezolvare pentru o gama larga de probleme comportamentale ale copiilor.

Un parinte bun isi ajuta copilul sa dezvolte sentimente de empatie, il invata ce este sinceritatea, ii da lectii de autocontrol, il invata sa fie bland si bun cu cei din jurul sau, sa coopereze si, desigur, sa fie o persoana fericita, spune Steinberg, incurajand parintii sa provoace curiozitatea intelectuala a copiilor, sa ii determine sa fie motivati si orientati spre reusita. Acest tip de educatie previne anxietatea, depresia, disfunctiile alimentare, comportamentele anti-sociale si abuzul de substante interzise in cazul copiilor si adolescentilor.

„Parentingul este unul dintre domeniile de interes ale stiintei sociale, dovezile pentru principiile stiintifice pe care le aduc in fata dumneavoastra fiind foarte, foarte solide”, a declarat Steinberg, profesor de psihologie la Universitatea Temple din Philadelphia, Statele Unite.

Cele 10 principii de aur in parenting

  1. Toate actiunile tale conteaza

„Acesta este unul dintre cele mai importante principii”, a declarat Steinberg pentru publicatia medicala WebMD. „Fiecare dintre actiunile tale poate face o diferenta. Copiii sunt foarte atenti si receptivi. Incearca sa iti stapanesti reactiile impulsive si pune-ti intotdeuna intrebarea: «Ce imi doresc sa obtin? Care va fi, cel mai probabil, rezultatul faptelor mele?»

  1. Nu poti fi prea iubitoare

„Este imposibil sa rasfeti un copil cu prea multa dragoste. Un copil nu poate deveni un copil rasfatat, capricios, din cauza dovezilor de iubire pe care le primeste. De fapt, un copil alintat este copilul care, in loc de iubire, a primit alte lucruri, fie materiale, fie prea multa ingaduinta”, sustine expertul.

  1. Implica-te in viata copilului tau

„Un parinte implicat investeste foarte mult timp si multa munca in relatia cu copilul, regandindu-si si rearanjandu-si periodic prioritatile. Acest lucru presupune adesea multe sacrificii – trebuie sa renunti uneori la ce iti doresti tu in favoarea lucrurilor de care are nevoie copilul tau. Fii acolo pentru el atat fizic, cat si psihic”, sfatuieste Steinberg.

  1. Adapteaza strategiile de parenting copilului tau si ia in calcul faptul ca varsta ii afecteaza comportamentul

„Aceeasi dorinta de independenta care il determina pe micutul tau de trei ani sa spuna «nu» tot timpul il motiveaza sa invete sa foloseasca singurel olita. Aceeasi izbucnire intelectuala care il determina pe adolescentul tau de 13 ani sa fie curios si activ la scoala il determina, de asemenea, sa aiba discutii in contradictoriu cu voi, parintii, atunci cand luati cina”, spune specialistul.

De exemplu: Un copil de clasa a opta este usor distrat si iritat, iar situatia lui scolara se inrautateste. Ce ar trebui sa faca parintii? Sa il impinga de la spate, sa il preseze, sau sa aiba o atitudine intelegatoare, pentru ca stima de sine a copilului sa nu aiba de suferit?

In cazul unui copil de 13 ani, problema ar putea avea mai multe cauze. Poate fi deprimat, poate fi obosit pentru ca nu reuseste sa se odihneasca, ori poate are nevoie de ajutor pentru a-si organiza mai bine timpul. Poate chiar are dificultati de invatare. Presiunea nu este, asadar, o abordare potrivita. Discuta cu copilul, observa-i atent comportamentul, arata-i ca il intelegi, iar apoi incercati sa gasiti solutii impreuna.

  1. Fixeaza reguli

„Daca nu reusesti sa ii modelezi comportamentul inca din primii ani, copilul tau ar putea intampina dificultati de adaptare mai tarziu in viata, cand tu nu esti prin preajma. Oricand, la orice ora din zi si din noapte, ar trebui sa poti raspunde la aceste trei intrebari: unde este copilul meu? cu cine este el? ce face copilul meu?. Regulile pe care le aplici tu vor fi aplicate si de copilul tau mai tarziu in viata. Nu este recomandat, totusi, sa controlezi fiecare aspect al vietii sale. Copilul tau trebuie sa invete sa faca propriile sale alegeri si sa isi asume consecintele”, a mai declarat Steinberg pentru WebMD.

  1. Acorda-i independenta

„Regulile si limitele pe care i le impui copilului tau il ajuta sa dobandeasca un simt al autocontrolului. Incurajarea independentei il ajuta sa isi dea seama unde isi doreste sa ajunga, iar pentru a avea succes in viata, copilul tau are nevoie atat de reguli, cat si de independenta. Este normal pentru copii sa fie autonomi. Multi parinti confunda aceasta dorinta a micutului lor cu o atitudine rebela, insa dorinta de independenta face parte din natura umana. Oricine isi doreste sa simta ca detine controlul, nu ca este controlat”, sustine doctorul.

  1. Fii constanta

Daca regulile tale se schimba de la o zi la alta intr-o maniera neprevazuta ori te impui cu forta in mod intermitent, tu esti de vina pentru comportamentul nepotrivit al copilului tau. Cel mai important mijloc disciplinar este constanta. Alege care sunt regulile pe care nu iti doresti sa le negociezi. Daca autoritatea ta este bazata pe intelepciune, nu pe putere, copilul tau te va provoca mai putin.

  1. Evita sa fii dura

Copiii care sunt loviti, palmuiti sau agresati verbal sunt predispusi sa fie la randul lor violenti, sa foloseasca violenta pentru a-si rezolva disputele cu altii. Un parinte nu ar trebui, asadar, sub nicio forma, sa fie violent fata de copilul sau. „Exista alte modalitati prin care poti disciplina un copil, cum ar fi pauzele disciplinare, care functioneaza mult mai bine decat o atitudine agresiva”, spune Steinberg.

  1. Explica-i regulile pe care i le impui si deciziile pe care le iei

„Un parinte bun are asteptari de la copilul sau, la care spera ca acesta sa se ridice. In general, parintii au tendinta sa le explice peste masura lucrurile copiilor mici si sa omita sa le dea explicatii adolescentilor. Se poate intampla, insa, ca ce este evident pentru tine sa nu fie la fel de clar pentru copilul tau de 12 ani, pentru ca el nu are prioritatile, judecata sau experienta ta”, considera specialistul.

  1. Trateaza-ti copilul cu respect

Daca vrei ca micutul tau sa te respecte, trateaza-l la randul tau cu respect. „Trebuie sa invatam sa le acordam copiilor aceeasi curtoazie pe care o acordam adultilor din viata noastra. Trebuie sa le vorbim politicos, sa le respectam opiniile, sa fim atenti atunci cand ne vorbesc. Trebuie sa ne tratam copiii cu blandete, sa ii rasfatam atunci cand putem. Copiii ajung sa ii trateze pe altii asa cum sunt ei tratati de parinti. Relatia cu copilul tau este, asadar, fundatia pentru relatiile pe care el le va avea cu alte persoane”, explica Laurence Steinberg.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here