Noțiunea de “școală bună”, “de top” nu ar trebui să existe în cadrul învățâmântului de stat, potrivit Federației părinților și aparținătorilor legali din România

Sursa foto: pixabay.com

Pentru că săptămâna viitoare vor începe înscrierile pentru clasa pregătitoare, Federația părinților și aparținătorilor legali din România au postat un mesaj cu câteva sfaturi pentru părinți, atrăgându-le atenția că noțiunea de “școală bună”, “de top” nu ar trebui să existe în cadrul învățâmântului de stat, că părinții nu trebuie să recurgă la diverse acțiuni astfel încât să-și înscrie copiii ”la școlile renumite”, ci să înțeleagă faptul că există o serie de avantaje pentru copiii care au școala aproape de casă și că ar fi mai bine dacă s-ar implica în comunitatea acelei școli și ar căuta să îmbunătățească acolo lucrurile.

Iată mesajul integral postat pe Facebook de Federația părinților și aparținătorilor legali din România:

Săptămâna viitoare încep înscrierile la clasa pregătitoare. Unii părinți vor recurge la o serie de artificii pentru a-și înscrie copiii la școlile renumite.
Pe lângă faptul că este o practică ilegală, atragem atenția asupra unor serii de consecințe care derivă din aceste practici și care vor avea impact negativ asupra copiilor voștri:
– program în 3 schimburi. La multe dintre școlile aglomerate, clasele pregătitoare și chiar clasele de a-I-a învață în intervalul orar 11:00 – 15:00, gimnaziul termină și la ora 20:00;
– orele de curs sunt reduse ajungând chiar și la 35 de minute;
– școlile în cauză nu mai au laboratoare pentru că au fost transformate în săli de clasă. Nu se mai predă nimic practic, ceea ce va afecta mult predarea și înțelegerea unor discipline mai ales în gimnaziu;
– pot învăța în săli de clasă mici, din subsoluri sau mansarde întunecoase și friguroase. Pot să nu aibă sală de sport și să facă educația fizică pe un culoar din școală unde cad și se lovesc de ciment.
– nu vor exista cluburi sau alte activități extrașcolare în cadrul acelor unități de învățământ din lipsă de spațiu;
– riscul de transmitere a bolilor contagioase este mai mare într-o școală tip furnicar, unde pot învăța și 2000 de elevi;
– ia în calcul traficul și distanța care va trebui parcursă zilnic timp de 9 ani de zile. Ia în calcul că la gimnaziu vor petrece 6-7 ore/zi la școală. Vor avea teme și de învățat. Cât timp vor pierde cu drumul?

Dacă ești arondat la o școală în care încă se învață într-un singur schimb, copilul tău este chiar norocos din anumite puncte de vedere:
– va mânca la ore adecvate și va servi toate mesele pe parcursul unei zile;
– chiar și la clasele mari va fi la maxim 15:00 acasă;
– la gimnaziu va avea timp să iasă în timpul săptămânii în aer liber, va putea practica sporturi, va putea merge la alte activități extrașcolare;
– școala se va putea înscrie în program tip “Școală după Școală” și vor putea servi inclusiv o masă caldă la școală, ș.a.

Într-un sistem civilizat de educație, în toate școlile ar trebui să se învețe într-un singur schimb, cu pauză de masă, iar toate cadrele didactice ar trebui să fie pregătite la fel de bine.
Noțiunea de “școală bună”, “de top” nu ar trebui să existe în cadrul învățâmântului de stat care presupune să ofere șanse egale tuturor elevilor.

Dragă părinte de boboc, din păcate, vei fi dezamăgit. La noi în țară, lucrurile nu sunt cum ar trebui, dar sperăm ca sfaturile noastre să te ajute.
De-a lungul timpului, multe școli au evoluat și prin implicarea părinților în comunitatea școlară. Poți fi și tu un pionier al dezvoltării școlii de lângă casă!” 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here