Integrarea in colectivitate, atat la gradinita, cat si la scoala, trebuie pregatita cu intelepciune

Foto: sleepingshouldbeeasy.com

Integrarea in colectivitate a copilului, fie ca este vorba despre gradinita, fie despre scoala este un moment deosebit de important in viata familiei, dar este esential sa stii ca acest proces trebuie inteles corect si pregatit cu intelepciune.

Integrarea copilului este absolut necesara pentru dezvoltarea lui sociala, emotioanal si educational

Unii specialisti sustin ca cea mai potrivita varsta pentru integrarea copilului in colectivitate este la 3 ani, desi sunt si voci care spun ca varsta de doi ani (momentul in care mama se intoarce la serviciu) s-a dovedit a fi la fel de potrivita, la aceasta varsta copiii suportand mai usor despartirea de parinti, fiind intr-un moment de maxima explorare a mediului.

Mama trebuie sa-l pregateasca pe copil cu ceva timp inainte de inceperea gradinitei, sa-i creeze asteptari despre ce este gradinita, ce se va intampla acolo, sa viziteze o gradinita, pentru ca micutul sa vada cu ochii lui despre ce este vorba. Copilul trebuie sa stie de la inceput ca la gradinita va trebui sa mearga in fiecare zi, si nu din cand in cand.

Cum reactioneaza?

Reactiile copiilor la separarea de parinti sau de mediul familiar pot fi foarte variate, de la rugaminti, plans, pana la tipete, reactii de furie excesive, si chiar simptome somatice (dureri de cap, varsaturi, dureri de burtica). Acestea sunt simptome ale anxietatii de separare.

Anxietatea de separare adesea are la baza o vulnerabilitate psihologica, determinate de modul de interactiune parinte-copil, din primii ani de viata.

O relatie securizanta mama-copil trebuie sa implice atentia mamei fata de nevoile emotionale ale copilului, atitudine pozitiva, suport si incurajare. Dimpotriva, atasamentul insecurizant, ambivalent sau anxios al mamei fata de copil poate duce la dezvoltarea anxietatii de separare. O mama hiperprotectiva, il face pe copil sa perceapa lumea ca fiind periculoasa. O mama cu atitudine anxioasa fata de intrarea la gradinita, emotionata, agitate, nesigura pe ea, il va face pe copil sa perceapa intrarea la gradinita ca fiind periculoasa.

Micul scolar

Inscriere la scoala este mai usoara pentru toata lumea, deoarece avem in spate experienta gradinitei. Exista cazuri insa, rare, in care copiii nu si-au rezolvat anxietatea de separare, si o iau cu ei si la scoala. Un copil de 6-7 ani care prezinta anxietate de separare trebuie adresat unui specialist, psiholog, psihoterapeut.

O noua “problema” in legatura cu inscrierea la scoala poate avea legatura si cu infiintarea clasei pregatitoare. Dar specialistii sustin ca un copil de 6-7 ani, normal dezvltate din punct de vedere psihomotor, cu o dezvoltare psihosomatica potrivita, poate face fata fara problem cerintelor scolare. Parintii care au indoieli in legatura cu acest lucru pot cere sfatul unui specialist, iar legea permite ca acei copii care au recomandarea scrisa de la specialist sa intre mai devreme in sistemul de invatamant sau sa amane aceasta intrare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here