Gradinita, munca sau distractie?

Anumite lucruri nu se uita niciodata. Poate fi vorba despre un sunet interesant, o aroma placuta, un loc deosebit. Sau poate sunt prietenii din copilarie. Cu siguranta gradinita este o etapa a vietii noastre pe care cu totii ne-o amintim cu placere. Specialistii gradinitei si scolii Little London ne-au explicat cum putem face ca si copilul nostru sa aiba o perceptie cat mai buna asupra vietii de prescolar.

Daca atunci cand ne intoarcem in timp si ne gandim la perioada si la prietenii de atunci, ne surprindem zambind, inseamna ca suntem castigati. Acum, in calitatea de parinti, avem aceeasi datorie: sa-i oferim copilului aceeasi bucurie si sansa de a primi o educatie cat mai buna.
Gradinita reprezinta o etapa importanta in viata oricarui copil, momentul in care se desprinde de parinti si ia contact cu lumea din jur. La varsta la care inca se mai alearga cu balaurii sau se joaca de-a printesele, gradinita este pana la urma tot o bucatica de poveste intr-o lume moderna. In gradinita potrivita pentru copilul tau, invatamantul nu mai este ca “o lupta cu zmeii”, ci un alt fel de joc – un proces interactiv in care copiii se implica emotional si intelectual. Profesorii iau parte la poveste, aplicand principiile invatarii sociale si emotionale ale sistemului de invatamant.

Cum sa procedezi pentru aceasta? Nu este foarte simplu, dar nici chiar atat de complicat. De mare ajutor ar fi sa studiezi principiile unitatii de invatamant pe care doresti sa o alegi pentru copilul tau. Societatea moderna presupune, pentru tot mai multi parinti, 70 % din timp petrecut la serviciu si, din ce in ce mai putin timp petrecut alaturi de familie. si totusi copiii trebuie sa creasca normal, sa se dezvolte armonios, pe cat posibil fara sa resimta aceasta cursa contra cronometru a adultilor. La gradinita potrivita pentru copilul tau, profesorii vor trebui sa stie si sa dovedeasca faptul ca personalitatile in dezvoltare ale micutilor presupun o atentie deosebita si multa implicare. Studiile realizate de specialisti referitoare la invatarea sociala si emotionala au demonstrat ca, tinand cont de noile discipline, copiii devin mai responsabili, mai receptivi, mai populari, mai indrazneti si mai sociabili. Este important ca mai tarziu copiii sa fie mandri de educatia pe care au primit-o. De aceea, principiile pedagogilor trebuie axate pe doua directii: ce doresc sa faca si cum doresc sa puna in practica ceea ce si-au propus pentru copii. Atmosfera din clasa trebuie sa fie relaxanta si placuta, sa fie aplicate metode educative moderne pentru o dezvoltare educativa armonioasa si sa fie promovata educatia emotionala si incurajarea socializarii cu cei din jur.

Decizia de a duce copilul la gradinita trebuie sa vina de la sine, in mod firesc. Pedagogii considera ca varsta de trei ani ar fi cea mai potrivita pentru inceperea invatamantului prescolar, dar majoritatea gradinitelor au programe si pentru copiii mai mici. Ideal este ca micutul sa nu mai foloseasca scutece si sa fie cat mai putin dependent de ajutorul celor din jur, adica sa mearga singur la toaleta, sa manance singur, sa se spele, sa se imbrace si sa se dezbrace.

Este la fel de important locul unde se afla gradinita pentru a-l scuti pe copil de corvoada unor drumuri prea lungi si obositoare, dar si mai importanta este siguranta pe care ti-o inspira aceasta unitate. Nu in ultimul rand, este recomandat sa verifici daca timpul petrecut de copilul tau la gradinita trece cu folos. Pentru aceasta, studiaza oferta mai multor gradinite pentru a putea face astfel o comparatie. Copilul nu trebuie sa aiba senzatia ca a fost dus la gradinita pentru ca incomodeaza. El trebuie sa perceapa ca pe un premiu aceasta activitate si trebuie sa ajunga sa doreasca sa fie printre copii, alaturi de educatoarea sa si sa afle lucruri noi in fiecare zi.

Sfat: Chiar daca la inceput nu ti se pare atat de important, ar fi bine sa iei in calcul facilitatile oferite de gradinta: transport, piscina, teren de tenis, spatii multifunctionale. Va trebui sa stii apoi sa acorzi bilele albe, punand in balanta avantajele si dezavantajele pe care le ofera atat gradinitele de stat, cat si cele particulare. Chiar daca aspectul financiar te-ar putea pune in incurcatura, cauta acele gradinite care isi permit sa renunte la inflexibilitate in educatia copilului, oferind alternativa prin joc, si care urmaresc cele mai importante arii de dezvoltare.

Info complementara: Exista cinci elemente de care va trebui sa tii cont si pe care sa le identifici in programa gradinitei alese de tine: dezvoltare matematica, comunicare si limbaj, dezvoltare creativa, cunoasterea mediului inconjurator si dezvoltare personala, sociala si emotionala. Este la fel de important sa observi ca personalul gradinitei acorda importanta cuvenita comunicarii cu parintii. Aceasta este, de altfel, responsabilitatea educatorului. Comunicarea se poate face pe baza unor note care sunt trimise parintilor periodic, prin intermediul mailurilor, precum si prin prezentarea periodica a realizarilor copilului intr-un anumit interval educativ. In plus, daca exista aspecte care ar trebui sa fie cunoscute de parinti, trebuie sa ai siguranta ca tu sau orice membru al familiei indicat de tine va fi contactat telefonic cat de repede, mai ales daca micutul are o problema de sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here