Invatam copilul sa iubeasca soarele. Sa se bucure de lumina si de razele calde ale acestuia. Dar cum aflam cand este prea mult soare pentru un copil, cum alegem crema de protectie solara potrivita si de ce are nevoie copilul de aceasta, ne spune Gabriela Albu, medic specialist Dermatologie si Boli infectioase.
Conform skincancer.org „expunerea exagerata sau arsurile solare din timpul copilariei timpurii cresc considerabil riscul dezvoltarii cancerului de piele, inclusiv a melanomul, printre copiii mai mari si printre adolescenti”. De la ce varsta putem sa folosim crema de protectie solara?
Da, cam asa suna afirmatiile: 5 arsuri pana la varsta de 15-20 ani creste de 2,5 ori riscul relativ de dezvoltare a unui melanom. In aceste conditii, utilizarea cremei de protectie solara ar trebui sa fie un “must have” (n.a: obligatorie).
“Fotodamage”-ul (n.a: efectele daunatoare ale razelor solare asupra pielii) este implicat in aspectul ”urat” al pielii in procent de 70-80%. Eu practic si dermatoestetica – diviziune a dermatologiei – si am vazut ce implicatii are in imbatranirea prematura a pielii, in aspectul acesteia. Dar ceea ce trebuie sa ne convinga pe toti este patologia pielii expuse cronic la soare (keratozele seboreice, petele actinice, lentigourile solare, carcinoamele). Crema de protectie solara trebuie aplicata de catre toata lumea, atat de catre copii, cat si de catre adultii tineri sau in varsta, cel putin in acea parte a zilei, cand radiatia solara se afla la maximum.
Vezi si Tu cum alegi crema de protectie solara pentru copilul tau?
Bebelusii, incepand cu luna a sasea de viata, pot beneficia de formule de creme de protectie solara pediatrice, care pot fi achizitionate dintr-o farmacie, de la diverse branduri de firme de dermatocosmetice.
Exista formule de creme de protectie solara pentru toate gusturile, doar bunavointa sa aveti! Formulele de prezentare sunt: crema, de lapte, de pudra compacta, spray, ulei, stick.
Firmele producatoare au venit in intampinarea tuturor cerintelor consumatorilor: pentru copiii agitati sau care nu au rabdare sa li se aplice crema, s-au creat formule cu aplicare rapida, pentru tenul acneic exista, de asemenea, formule speciale, pentru cei care doresc in plus si un grad de acoperire sunt fondurile de ten cu factor de protectie 50+, pentru barbatii cu pilozitate sunt anumite spray-uri, care atunci cand sunt aplicate nu lasa un aspect de incarcare a firelor de par cu acea crema alba, pentru varstnicii cu probleme de “damage” solar exista formule medicale pentru o protectie aproape maximala.
Vezi si Cum recunosti insolatia in cazul copiilor?
UVA, UVB, SPF pe intelesul mamicilor
- UVA – radiatii solare cu lungimea de unda intre 315-400nm, care nu sunt absorbite de catre stratul de ozon.
- UVB – radiatii solare cu lungimea de unda intre 280-315nm, care sunt aproape in totalitate absorbite de catre stratul de ozon.
- SPF – factor de protectie solara, care in metodologia europeana variaza de la 15+ pana la 50+.
Retineti: Cu cat indicele SPF este mai mare, cu atat protectia este mai ridicata!
Sunt creme care au protectie impotriva ambelor tipuri de radiatii, atat UVB, cat si UVA, in special formulele pentru copii si formulele medicale pentru persoanele care au dezvoltat patologie dermatologica de la soare (lentigouri, carcinoame, melanoame, keratoze seboreice) sau boli in care protectia solara este obligatorie (albinism, lupus, rozacee, tratamente cu substante fotopigmentante, etc).
Recomandarea mea este urmatoarea: foloseste formula de crema de protectie solara care-ti place, dar cu SPF 50+!
Cum se aplica in mod corect crema de protectie solara? Cat de des o vom aplica?
Cititi cu atentie instructiunile si pentru ce zone este recomandata crema: fata, corp sau fata si corp. Aplicati conform recomandarilor firmei producatoare care a reusit sa obtina un interval testat in care crema este activa. In marea majoritate a formulelor acest interval este de 2 ore. Au inceput sa apara si formule cu un interval de protectie mai mare, insa pana acum doar formulele de creme de protectie pentru persoanele cu boli de piele au un interval de 8 ore. Dar putem observa ca, de la sezon la sezon firmele vin pe piata cu tot mai multe imbunatatiri vis a vis de intervalul la care trebuie reaplicata crema de protectie solara.
Alte mijloace de protectie solara, in cazul copiilor si care sunt tot mai des intalnite: – parasolarul auto si foliile de protectie solara la geamurile de la masina, ochelarii cu protectie solara UV, parasolarul pentru landou si carucior, cort pentru plaja cu protectie UV. Sunt acestea eficiente? Merita sa investim in astfel de produse?
Toate sunt binevenite si as recomanda sa fie folosite. Imagineaza-te pe tine, adultul, stand culcat pe spate, intr-un carucior fara umbreluta, fara ochelari de soare, in plin soare de vara. Ai rezista?
Ce hotaraste fiecare sa-si achizitioneze este alegerea fiecaruia, insa toate cele mentionate mai sus pot fi utile, atunci cand vorbim despre protectie impotriva expunerii intempestive la soare.
Recomandarea dermatologului:
Folositi cremele de protectie solara, in timp, clar veti vedea beneficiile!
Expunerea la soare este placuta, insa trebuie facuta cu responsabilitate, in special in privinta copiilor!
Vezi si Cum ne protejeaza hainele de razele solare?