Cum iti poti ajuta adolescentul licean sa isi aleaga o cariera potrivita pentru el

cariera

„Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”, „Ce iti doresti sa faci in viata?” sunt doua intrebari pe care copiii le aud des, mai ales in timpul liceului, etapa pe parcursul careia elevii trebuie sa inceapa sa se orienteze spre o cariera. Unii si-au ales deja drumul, in vreme ce altii au nevoie de ajutor si indrumare din partea parintilor.

Ce poti face tu, ca parinte, pentru a-ti ghida copilul spre o profesie potrivita?

Unii parinti au tendinta de a pune presiune pe copii atunci cand vine vorba de alegerea unei prime profesii, gandindu-se ca aceasta le va determina tot cursul vietii. Cu toate acestea, ca adulti, avem tendinta de a ne reinventa de mai multe ori in timpul vietii, schimband profesiile. De aceea este important sa tii minte ca oricare ar fi alegerea copilului tau, aceasta nu ii va defini neaparat intreg viitorul.

„Cunosc multe cazuri in care adolescentii isi aleg grabiti o cariera recomandata de altcineva doar pentru a evita sentimentul lipsei unei directii in viata, insa ajung ca, in cativa ani, sa se simta mizerabil din cauza alegerii facute”, spune Tamar E. Chansky, un psiholog american specializat in problemele copiilor si tinerilor, autoarea cartii „Elibereaza-ti copilul de anxietate” (n.r. „Freeing Your Child From Anxiety”).

Potrivit specialistei, parintii ar trebui sa discuta cu adolescentii despre abilitatile si interesele lor, nu despre o cariera specifica, si sa asculte ce au acestia de spus. „Daca parintii ii spun copilului ce si-ar dori pentru el, copilul va sfarsi prin a trai visul parintelui, nu pe al lui”, a completat Chansky, potrivit publicatiei americane nytimes.com.

Este posibil ca tu, ca parinte, sa observi anumite talente ale copilului si sa simti nevoia sa ii dai sfaturi de cariera specifice, insa exista sansa sa fii mai limitat decat crezi de propriile experiente, spune Steve Langerud, director al serviciilor de cariera de la Universitatea DePauw din Greencastle, Indiana. Oricat de bineintentionat ai fi, este posibil sa scapi din vedere sansele si oportunitatile pe care le poate avea ori nu copilul tau in viitor.

„Piata muncii se schimba extrem de repede. Este posibil ca la terminarea facultatii sa apara joburi care nu existau in momentul in care copilul tau a inceput facultatea”, a adaugat Langerud.

De aceea, de preferat este sa iti ajuti copilul sa isi constientizeze propriile calitati si talente. In loc sa intrebi „Ce iti doresti sa devii?”, intreaba „Ce abilitati ai?”, „Cu ce fel de oameni ti-ai dori sa lucrezi?”, „In ce mediu au vrea sa iti desfasori activitatea?” etc. Astfel, adolescentul tau va incepe sa vizualizeze o cariera anume fara sa o numeasca neaparat. „Ce trebuie sa faca este sa se descrie pe el insusi intr-o ipostaza functionala si apoi sa isi dea seama ce profesie descrie, daca poate fi platit facand acele lucruri”, a mai spus directorul.

Cum il stimulezi fara sa il stresezi sa isi aleaga o cariera?

Discutiile despre viitor si o potentiala cariera pot fi coplesitoare pentru un adolescent. A. Robert Hellmann, consultat in cariera la un cabinet privat din Manhattan, recomanda un exercitiu numit „Sapte povesti”. Acest exercitiu presupune ca tinerii sa vina cu 20 de exemple de momente in care au indeplinit cu succes si bucurie o anume sarcina. Ei trebuie sa aleaga apoi sapte dintre aceste povesti, cele mai importante pentru ei, iar apoi, impreuna cu parintii, sa caute sabloane. „Ca parinte, il poti ajuta intrebandu-l ce i-a placut cel mai mult in legatura cu sarcina respectiva, unde simte ca s-a descurcat cel mai bine, de ce a facut acel lucru, cum a relationat cu ceilalti oameni in timpul respectivelor activitati s.a. Poti nota apoi raspunsurile. Astfel, ii vei oferi copilului tau ocazia sa se descopere, sa descopere la ce se pricep si ce stiu sa faca”, a declarat Hellmann.

Ce faci daca adolescentul tau nu se gandeste la nicio cariera si nici nu isi doreste sa discute despre acest subiect?

In acest caz, potrivit lui Joan E. McLean, decan asociat pentru consiliere academica de la Universitatea Wesleyan din Ohia, SUA, acesta este momentul in care trebuie sa faci un pas inapoi. Unii adolescenti nu sunt inca pregatiti sa se gandeasca la viitorul lor. „Isi vor gasi calea pana la urma, cat timp ii amintesti periodic, fara a deveni insa cicalitoare, si cat timp lasi acest dialog deschis”, este de parere aceasta.

„Se intampla destul de rar ca un adolescent de 17 ani sa stie exact ce vrea sa faca cu viata lui. Tu trebuie sa iti ajuti copilul sa identifice care sunt lucrurile care ii plac, ce ii displace, care sunt punctele lui forte si punctele lui slabe. Acest lucru ii va da iluzia ca detine niste informatii, chiar daca nu pe toate, si il va ajuta sa transforme ulterior aceste informatii intr-o potentiala cariera”, a completat psihologul Tamar E. Chansky.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here