Creste-i stima de sine! Vorbeste-i despre neuroplasticitate

Poti creste stima de sine a copilului, vorbindu-i despre neuroplasticitate, o calitate a sistemului nervos de a se adapta in functie de stimulii din mediul exterior. Esecurile repetate scad increderea copilului in el insusi si poate renunta la indeplinirea obiectivelor propuse, cum ar fi exercitiile de la scoala, invatarea de cuvinte noi sau, pur si simplu, evita sa incerce activitati noi.

Copiii, doar gandindu-se ca nu vor reusi, nu vor face tot ce le sta in putinta. Mintea umana tinde sa se opreasca dintr-un efort depus, in special atunci cand esecurile se repeta in acelasi mod. Cand vine vorba despre dezamagirile copilului privind obiectivele lui propuse, este recomandat sa gasiti impreuna un plan bine structurat care sa porneasca… cu pasi mici, realistici si perseverenti. Astfel, cu o sustinere familiala si motivatie continua, copilul isi capata mai multa incredere in el, precizeaza Psychology Today.

Citeste si Copilul la gradinita: abilitati mai importante decat rezultatele lui academice

De exemplu, poti incepe cu o lista in care sa scrii un numar scazut de greseli pe care copilul le face cand citeste acelasi paragraf dintr-un text si sa cresti numarul de raspunsuri corecte atunci cand adauga cuvinte noi in vocabular, pe parcursul unei saptamani.

Explica-i copilului super-puterile neuroplasticitatii, o calitate a sistemului nervos de a se adapta in functie de diferiti stimuli din exterior. Copilul trebuie sa stie ca memoria creierului este automata la fel ca atunci cand invata sa mearga pe bicicleta sau sa joace cu mingea. Chiar daca a facut cateva greseli sau progresul este mai lent, mintea umana continua sa invete si sa practice, intr-un mod automat, ceea ce a inceput sa faca. Astfel, copilul va intelege ca, avand neuroplasticitate, isi va putea modela mintea asa cum si-o doreste.

Citeste si De ce este bine sa implicam copilul in treburile casnice?

Asigura-ti copilul ca greselile sunt doar niste esecuri trecatoare, fara sa exagerezi impactul lor. Arata-i copilului diferite citate ori situatii privind succesul:

„Cel care nu a gresit niciodata inseamna ca nu a incercat niciodata ceva nou”, spunea Albert Einstein. „Nu ai obtinut libertatea deplina daca in libertatea respectiva nu intra si esecurile” sau „Noi invatam din esecuri, nu din succese” sunt doar cateva dintre afirmatiile unor oameni importanti, cum ar fi Mahatma Gandhi si Bram Stoker, autorul cartii Dracula.

Nu exista etichetele „Bine” si „Rau”, iar asta il va ajuta pe copil sa isi exprime propria opinie in legatura cu situatia in care a esuat.

Studiile arata ce au in comun parintii ai caror copii au deprins ce inseamna succesul

Copiii responsabili sunt cei care duc la indeplinire micile sarcini casnice. Julie Lythcott-Haims, autoarea cartii „Cum sa cresti un adult” (How to Raise an Adult), din America, sugereaza ca „indemnandu-i pe copii sa faca treburi, cum ar fi dusul gunoiului, propria curatenie in camera s.a., ei pot deveni responsabili si nu vor avea asteptari ca altcineva sa le faca treaba”, conform Business Insider.

Totodata, copiii trebuie sa isi dezvolte abilitatile sociale. Inteligenta emotionala ii va ajuta intr-o mare masura sa se descurce, ulterior, ca adult.

Relatiile dintre membrii familiei trebuie, de asemenea, sa fie unele armonioase, fara experiente negative, precum abuzul fizic sau psihic, precizeaza Business Insider.

Citeste si Tu cum iti disciplinezi copilul?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here