Bullying: Ce faci dacă este copilul tău agresat la școală? La cine te adresezi?

Srusa foto: usatoday.com

Ce faci dacă este copilul tău agresat /hărțuit la școală? La cine te adresezi? Ce pași ai de urmat? Află mai multe aici. 

Citește și: Bullying-ul este interzis prin lege in spatiile destinate educatiei

Urmărește: Ce faci când copilul tău e victimă a bullying-ului?

În cazul unor violențe de tip bullying comise în școli, iată care ar fi modul de gestionare:

  • elevul anunță dirigintele despre cele întâmplate, copilul discută acasă cu părintele/tutorele despre situațiile/evenimentele care avut loc sau continua să se repete,
  • dirigintele discută cu părinții/tutorele agresorului și tot dirigintele colaborează cu *Grupul de acțiune anti-bullying al unității de învățământ.
  • Daca situaţia nu se soluţionează sau se agravează, cadrul didactic anunță consilierului şcolar (psihologul), care va contacta părinţii (atât pe cei ai victimei, cat şi pe cei ai copilului agresor), îi va invita la şcoală pentru a purta o discuţie cu ei şi pentru a realiza un plan de consiliere psihologică pentru ambii copii (agresorul și victima). Acest lucru se face numai cu acordul părinţilor copiilor respectivi.
  • Daca situaţia nu se rezolva şi/sau părinţii nu sunt de acord cu consilierea psihologică, este anuntat directorul unității de învățământ, care prezintă cazul la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (daca nu s-a produs o infracţiune!). Daca s-a produs o infracțiune este anunțată și Poliția.
  • Atenție! Conform Codului Penal, incepand cu varsta de 14 ani un minor incepe sa raspunda in fata legii.
  • Si ulterior se mai poate deschide o anchetă, se face o evaluare, sunt încurajate ședințele de consiliere, pentru ambele părți, chiar și pentru părinții agresorului, potrivit itstybitsy.ro.

Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 221/2019 prin care este prevenit și combătut bullying-ul în spațiile destinate învățământului pot fi consultate aici. 

*Pentru prevenirea violenței psihologice-bullying, în fiecare unitate de învățământ va fi înființat un grup de acțiune anti-bullying din care vor face parte maximum 10 membri. Între aceștia se vor regăsi directorul unității de învățământ, profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor, un reprezentant al părinților, reprezentanți ai autorității locale. Rolul acestui grup este prevenirea, identificarea și soluționarea faptelor de bullying comise între elevi, prin acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, potrivit edu.ro.

Urmărește mai multe aici:

Cum îi vorbești unui copil despre bullying?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here