Cand cititi despre stereotipuri de gen in randul copiilor, de obicei este vorba despre comportamente care presupun ca fetele sa se joace cu papusi si baietii sa prefere camioanele. Dar cand vine vorba despre alte diferente? Ei, bine, la asta nu v-ati fi asteptat: s-a descoperit ca baietii au nevoie de mai mult sprijin emotional decat fetele.
Atat cercetarile recente, cat si cele putin mai vechi, scot in evidenta felul in care functioneaza si se dezvolta creierul in functie de gen. Tot aceste studii ne arata cum sa ne pozitionam fata de copiii nostri cand vine vorba de sprijinul emotional.
Vezi si Fetitele sunt mai puternice decat baietii!
Intr-un studiu din anul 2000, intitulat “Fragilitatea barbatilor”, savantul Sebastian Kraemer sustine ca bebelusii de sex masculin au un creier mai fragil decat al fetelor. Inca din uter, creierele baietilor sunt mult mai empatice cu starile emotionale prin care trec mamele – de la depresie, la stres –, iar la nastere, creierul baietilor este cu sase saptamani mai putin dezvoltat decat al fetitelor. Cercetarile au mai scos la iveala faptul ca baietii inregistreaza un nivel al cortizolului (hormonul stresului) mai ridicat dupa sarcinile traumatice – atunci cand sunt separati de mama sau cand personalul medical care ar trebui sa-i ingrijeasca nu este foarte implicat.
Creierul feminin porneste inca de la nastere cu un avantaj, sustine Kraemer, pe care si-l pastreaza tot restul vietii, in timp ce baietii se lupta sa traverseze cu bine diferite stari emotionale.
Baietii continua lupta pe masura ce trec prin viata si pot intalni obstacole serioase, daca sunt privati de sprijin emotional. Desi parerile savantilor sunt impartite, se crede ca baietii sunt mai predispusi ca fetele sa dezvolte dislexie si alte dificultati de citire si vorbire, lucru ce face mai dificil procesul de invatare la scoala. Baietii sunt, de asemenea, mult mai susceptibili de a avea tulburari de comportament in perioada de crestere, si au de doua, pana la trei ori mai multe sanse sa se confrunte cu ADHD decat fetele.
Vezi si ADHD tulburarea copiilor moderni
In perioada adulta, barbatii canadieni sunt de trei ori mai predispusi ca femeile la acte suicidale si, in timp ce atat barbatii, cat si femeile, sunt la fel de expusi in fata aparitiei depresiei, ei o gestioneaza diferit, astfel incat semnele devin mult mai dificil de depistat. Totusi, in timp ce este clar ca pot exista diferente de gen in structurile si dezvoltarea creierului, acesta este, de asemenea, puternic modelat si de experienta personala. Numim acest fenomen uimitor neuroplasticitate.
Studiile intreprinse de Kraemer releva faptul ca parintii au un comportament mai retinut fata de copiii lor de sex masculin in comparatie cu afectiunea pe care le-au aratat-o copiilor de sex feminin. De ce? In mare parte, pentru ca baietii sunt mai neastamparati, iar asta ii face pe parinti sa se distanteze. Numai ca, exact ca un bumerang, copilul crescut in lipsa empatiei va avea probleme emotionale odata ajuns la varsta adulta.
“In general, e mult mai dificil sa ingrijesti un bebelus de sex masculin, pentru ca sunt mai agitati – este si motivul pentru care parintii fac mai des greseli de parenting in cresterea baietilor. De aici si pana la a avea probleme emotionale la varsta adulta, nu mai e decat un pas”, spune Kraemer.
Apoi, mai intra in discutie si stereotipurile toxice despre sexul masculin. “Inca din primii ani de viata, baietii sunt incurajati sa-si reprime emotiile. Acest lucru le poate afecta relatiile interpersonale pe termen lung”, e de parere Jessica Raven, director executiv al ONG-ului Collective Action for Safe Spaces (n. trad.: Acțiune Colectiva pentru Spații Securizate).
Asadar, baietii se confrunta cu doua probleme: au un creier mai vulnerabil si au parte de mai putin sprijin emotional din partea parintilor, lucru care ii face mai sensibili vizavi de sanatatea mintala, odata ajunsi la varsta adulta.
Potrivit cercetatorilor, barbatii care se supun normelor si prejudecatilor sociale vor fi aceia care ar putea sa se confrunte cu multiple caderi nervoase pe viitor. Dr. Allan Schore de la UCLA sustine punctul de vedere al lui Kraemer. Intr-un studiu din 2017, intitulat “Toti fiii nostri: dezvoltarea neurobiologiei si neuroendocrinologiei in cazul baietilor in situatie de risc”, acesta spune: “In lumina maturizarii mai lente a creierului sugarului de gen masculin, este esential ca functia de reglare a atasamentului fata de mama in primul an de viata sa functioneze la parametri optimi, pentru o dezvoltare socio-emotionala completa a barbatului de mai tarziu”.
Dar ce anume trebuie sa facem noi, parintii, pentru a-i ajuta pe copiii nostri baieti sa se dezvolte armonios din punct de vedere emotional? Schore sustine ca e mai simplu decat am putea crede: sa ii iubim, sa ii investim cu incredere, sa ii valorificam, sa fim empatici si apropiati de ei – sunt comportamente care ii ajuta pe copii sa inteleaga lumea din jur, sa-si poata exprima emotiile cu usurinta si sa se simta in siguranta atunci cand o fac. Astfel, isi vor putea dezvolta si abilitatile sociale si vor putea fi, la randul lor, mult mai receptivi fata de nevoile altora.
Schore sugereaza ca, in acest proces, ar fi de ajutor un concediu maternal sau paternal de crestere a copilului mai prelungit (macar in primul an de viata al sugarului de sex masculin), astfel incat cel mic sa poata dezvolta atasamentul fata de cei apropiati. Si, mai spune el, nu ar trebui sa ne fie teama sa ne jucam la fel de mult si cu baietii nostri, nu doar cu fetele: sa chiuim, sa vocalizam si sa le acordam aceeasi atentie ca in cazul fetelor.
Iata cateva sugestii folositoare pentru dezvoltarea emotionala a baietilor:
– In loc sa credeti ca baietii isi ascund emotiile (ceea ce nu este adevarat), incercati sa observati cum se lupta sa si le manifeste si incurajati-i constant, lasandu-i sa inteleaga ca e bine ce fac si acordandu-le atentia necesara.
– Incurajati-i sa fie ei insisi atenti la propriile emotii si sa le verbalizeze atunci cand se confrunta cu ele.
– Nu-i faceti niciodata sa se simta stanjeniti de propriile sentimente. Nu apelati la clisee de genul: “Baietii mari nu plang niciodata”, “Nu mai fi asa melodramatic”, “Nu te purta ca o fata” sau “Comporta-te ca un baiat”.
– Incercati voi insiva sa va autocontrolati. In situatii de criza, pastrati-va calmul – altfel, stresul nostru se va transmite cu usurinta catre ei. Nu luati comportamentul lor ca o ofensa la propria persoana. Copiii nu stiu sa-si exprime sentimentele, astfel ca o criza de plans poate ascunde, de fapt, o stare de anxietate sau nesiguranta din partea celui mic.
– Tineti minte ca baietii au si mai multa nevoie de afectiune decat fetele. Nu mai putina, cum s-a crezut pana acum. Primul an este esential daca vreti sa cresteti baieti fericiti, pozitivi, maturi emotional!
Articol preluat de pe site-ul: www.huffingtonpost.ca
Text original de Alyson Schafer
Traducere si adapatare: A.M.