Acum 20 de ani, parintii nostri isi dadeau tot interesul pentru ca noi sa primim educatia cea mai buna. Numai ca singura posibilitate in acest sens era sa ne inscrie la scoala.
Primele bastonase si liniute le-am facut sub atenta supraveghere si indrumare a „tovarasei invatatoare“, iar „ca sa-mi formez scrisul“, mama ma punea sa exersez la caligrafie in timpul meu liber. La sfarsit doar verifica daca am facut liniutele drepte sau daca buclele bastonaselor au iesit asa cum trebuie. Mai tarziu, spre sfarsitul ciclului primar, mi-a gasit un meditator care sa ma invete matematica, materia la care spunea ea ca am probleme. Acestea erau singurele modalitati prin care fiecare dintre noi primea o educatie extrascolara. In ziua de azi, parintii au mult mai multe optiuni in ceea ce priveste sistemul de educatie pentru copiii lor, incepand cu gradinita, unde cei mici invata una sau doua limbi straine, invata sa cante, sa danseze si chiar sa foloseasca un computer, si terminand cu scolile particulare, care ofera de zece ori mai multe servicii fata de cele de stat. In acest numar, ne vom opri asupra conceptului „after school“, nou-aparut in Romania, o idee inovatoare ce vine in sprijinul parintilor foarte ocupati, dar in acelasi timp foarte preocupati de educatia copiilor lor.
Ce Inseamna after school?
Tehnic vorbind, after school reprezinta un program extensiv al scolii, in care elevii claselor I-IV sunt asistati de personal competent in rezolvarea sarcinilor scolare curente si insusirea sau aplicarea continuturilor didactice.
Acest program se adreseaza strict elevilor claselor primare, adica celor cu varste cuprinse intre 6-7 ani si 10-11 ani. Inscrierea in grupele de clasa I se face de obicei dupa inscrierea la scoala, in lunile martie, aprilie ale anului. Celelalte grupe se caracterizeaza in general prin continuitate, iar eventualele locuri libere sunt izolate si se ocupa imediat.
Personalul didactic este calificat, cu experienta in invatamantul de stat. De obicei, toti profesorii care activeaza in programul after school sunt foarte motivati, dedicati muncii cu copiii si prezinta totala implicare in relatia cu familia si au capacitate empatica. In programul unui centru after school intra preluarea copiilor de la scoala, masa de pranz, cursurile de limbi straine, activitatile distractiv-recreative, pregatirea temelor pe grupe de lucru cu pauze intercalate, servirea gustarii de dupa-amiaza, activitatile educative si transportul copiilor catre casa (optional).
De obicei, mesele sunt servite in sistem de catering, dar meniul este stabilit impreuna cu familia si cu avizul medicului nutritionist. Este posibila, de asemenea, respectarea unui anumit regim impus de medicul de familie, prin servirea unor meniuri dietetice. Preluarea si transportul copiilor de la scoala intra in atributiile centrului si se taxeaza suplimentar, in functie de distanta. La cerere, poate fi asigurat si transportul catre casa, la finalul cursului after school.
Activitatile recreative sunt alese impreuna cu elevii si sunt organizate pe grupe de varsta: auditii muzicale, invatarea bunelor maniere, educatie rutiera, jocuri si activitati sportive in aer liber, pictura, jocuri educative, vizionare de filme adecvate varstei, auditii de povesti sau povestiri etc.
Un lucru important de mentionat este faptul ca pe perioada vacantelor scolare se organizeaza un program educativ-recreativ care cuprinde diverse activitati sportive, vizite la muzee sau expozitii, cursuri de inot, vizionari de spectacole de teatru sau circ etc. De asemenea, nu se uita nici de efectuarea temelor de vacanta, a lectiilor de engleza sau de initierea in informatica.
Evaluarea muncii personalului unui centru after school reprezinta rezultatele scolare ale elevilor. Pe de o parte este evaluarea formala reprezentata de calificativele si aprecierile scolare obtinute de cei mici, iar pe de alta parte, evaluarea informala care se traduce printr-o comunicare permanenta cu scoala si familia. Ideea este foarte simpla. Pentru a te asigura ca prichindelul tau se acomodeaza cu scoala, lucru destul de dificil la o varsta frageda, inscrie-l intr-un program after school. Astfel, vei fi convinsa ca pricepe tot ce i se preda la scoala, isi face temele cu constiinciozitate, ba mai mult, invata multe alte lucruri suplimentare si primeste toata atentia pe care tu nu ai timp sa i-o oferi.
„Preluarea si transportul copiilor de la scoala intra in atributiile centrului si se taxeaza suplimentar, in functie de distanta. La cerere, poate fi asigurat si transportul catre casa, la finalul cursului after school.“
SFAT SUPERBEBE
In Bucuresti, exista foarte multe centre after school care ofera mare parte din cele descrise in materialul de mai sus.
Mai mult, unele dintre ele primesc si copiii de gradinita ai caror parinti vor sa-i inscrie la cursurile educative precum pictura, muzica sau artele plastice. Cele mai multe, insa, se axeaza doar asupra copiilor din clasele I-IV, obiectivul lor principal fiind insusirea de catre copii a temelor predate la scoala.
Taxa pentru programul after school este de aproximativ 700 de RON, acest tarif incluzand toate activitatile desfasurate la centru. Exista si o varianta de program scurt, care cuprinde masa de pranz, cursul de limba straina si pregatirea temelor pentru a doua zi si care costa putin peste 500 RON.