Și fertilitatea masculină scade odată cu vârsta?

Foto: onemedical.com

Dacă până în prezent am știut că fertilitatea unei femei scade odată cu vârsta, un studiu efectuat la Universitatea Soroka din Israel a arătat că și fertilitatea masculină poate fi afectată de vârsta și că putem vorbi de un ”ceas biologic” și în cazul bărbaților.

Studiul a analizat calitatea și cantitatea materialului seminal la bărbații participanți la cercetare. În cadrul studiului s-a ținut cont de vârsta bărbaților, de frecvența partidelor de sex (abstinența sexuală poate reduce calitatea materialului seminal, iar sexul frecvent crează spermă mai sănătoasă), scrie verywellfamily.com.

Rezultatele cercetării au scos la iveală următorul lucru: cantitatea de material seminal (cantitatea totală de spermatozoizi) atinge apogeul undeva între 30 și 35 de ani. (Ar putea fi aceasta modalitatea naturii de a se asigura că un cuplu concepe înainte ca fertilitatea feminină să înceapă să scadă la vârsta de 35 de ani?). Iar după vârsta de 55 de cantitatea materialului seminal s-a  observat a fi destul de scăzută.

Și motilitatea spermei (viteza cu care se deplasează spermatozoizii) se schimbă o data cu vârsta, apogeul fiind undeva înainte de vârsta de 25 de ani și cea mai scăzută după 55 ani. Comparând categoria de vârstă 30-35 de ani și perioada de după 55 de ani, cercetătorii au observat o scădere a motilității spermatozoizilor cu 54%.

Și nu doar calitatea și cantitatea materialului seminal scade, ci și calitatea genetică, acest lucru duce la creșterea probabilității unor defecte congenitale, șanse crescute de avort spontan, risc crescut de deces fetal, potrivit unui studiu condus de Laboratorul Lawrence Livermore și Universitatea Berkeley din California.

Cercetătorii atenționează asupra faptului că atunci când ambii parteneri sunt mai în vârstă poate crește și mai mult riscul de defecte congenitale și afecțiuni grave: Sindromul Down, autism, tulburare bipolară, leucemie în copilărie, schizofrenie, acondroplazie (un fel de nanism) etc.

Un alt studiu (realizat pe 782 de cupluri) a investigat care sunt șansele de concepție în funcție de vârstă, atâta timp cât cuplurile au avut relații sexuale în cea mai fertilă zi (chiar înainte de ovulație), iar acesta a aărtat o legătură evidentă între vârsta femeii și fertilitate: femeile cu vârsta cuprinse între 19 și 26 de ani, au avut șanse de 50% să rămână însărcinate în cea mai fertilă zi, cele între 35 și 39 de ani au avut doar 29% șanse. Studiul a arătat că a fost observat și impactul pe care l-a avut vârsta bărbatului în concepție. Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani, dacă bărbatul era cu cinci sau mai mulți ani mai mare, șansele de a rămâne însărcinate au scăzut la 15%, scrie sursa citată anterior.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here